Jezelf ontwikkelen vind je belangrijk en onafhankelijk zijn ook. Oh ja, en eerlijkheid en creativiteit natuurlijk! Zijn dat dan je kernwaarden? Of moet je dieper graven? Kernwaarden geven weer wat jij belangrijk vindt in het leven, waar jij voor staat. Iedereen heeft ze, alleen niet iedereen heeft ze helder op een rij. En dat is zonde want als je leven in eenklank is met je kernwaarden, ben je gelukkiger en heb je meer zelfvertrouwen.

Zo vind je je kernwaarden

Geen paniek, ook jij hebt ze en je gaat ze vinden ook! Het is niet erg als je je kernwaarden niet zo maar uit je mouw schudt. Wees nieuwsgierig en ga op onderzoek uit. Doel is dat je de waarden vindt die echt bij jou horen en waar jij je mee verbonden voelt. Dus daar mag je best de tijd voor nemen. Begin met deze simpele oefeningen dan krijg je alvast meer inzicht in je kernwaarden:

1. I love Beyoncé
Wie bewonder jij? Dat hoeft natuurlijk geen superster als Beyoncé te zijn. Denk eens na naar wie je opkijkt, wellicht is dat juist je moeder of je leidinggevende. Bedenk wat je aan die persoon bijzonder of inspirerend vindt. Achter bewondering schuilen vaak waarden die jij belangrijk vindt. Ook jaloezie en nijd kunnen een indicatie zijn!
2. Waar ben je gevoelig voor?
Bedenk waar je he-le-maal niet tegen kunt. Vaak is het tegenovergestelde juist een belangrijke waarde voor je. Stel je kunt niet verdragen als iemand tegen je liegt. Dan is eerlijkheid dus belangrijk voor je. Verzin vijf dingen waar je gevoelig op reageert en wat de tegenovergestelde positieve waarden zijn.
3. Succes en mislukking
In de Ted-talk ‘Why we need core values’ legt James Franklin uit wat je successen en mislukkingen vertellen over je kernwaarden. Hij is psycholoog en de talentscout van het football team van de Penn State University. Bekijk het filmpje en bedenk wat jouw successen en mislukkingen over jou vertellen.

4. Vraag een vriend
Vaak benoemen vrienden of familieleden heel makkelijk waar jij voor staat en wat jij belangrijk vindt. Dus vraag aan je partner, je ouders of vrienden welke kernwaarden bij jou horen. Ook leuk, vraag het aan je collega’s! Zij kennen je vanuit een andere rol en hebben wellicht interessante aanvullingen.
5. Waar stop je tijd in?
Schrijf de drie dingen op die op dit moment het allerbelangrijkst zijn in je leven en waar je veel tijd aan besteedt. Misschien is dat een leuk project waar je mee bezig bent, zijn het je kinderen of een nieuwe uitdaging op werk. Bedenk wat het voor je betekent.  Waarom is het zo belangrijk? Welk gevoel geeft het je? Waarschijnlijk komen bij verschillende dingen dezelfde waarden terug.
6. Kies je top vijf
Tijd om jouw kernwaarden te kiezen! Door de oefeningen heb je inzicht gekregen in wat jij belangrijk vindt. Download onze kernwaardenlijst en kies tien waarden uit. Pak dan steeds twee waarden en kies welke van de twee je belangrijker vindt. Doe dit totdat je maximaal vijf waarden over hebt. Schrijf ze op een papier en draag het lijstje een week bij je. Elke dag kijk je er even naar. Herken jij jezelf in deze waarden? Voelen ze als die van jou?

Heb jij je kernwaarden duidelijk dan kun je een stap verder met het formuleren van je missie. Je missie? Yes! Een combinatie van je passie en iets waar de wereld behoefte aan heeft. Je missie is dat waar jij voor leeft. Lees de blog van Harriëte waarin we uitleggen waarom een missie belangrijk is voor je geluk en hoe je die formuleert.

Meer weten over de programma’s van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: samen maken wij van Nederland het gelukkigste land. Nederland kan hiermee een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken, hebben ze 10 jaar geleden de krachtige 365-methodiek ontwikkeld waar inmiddels tienduizenden mensen mee aan de slag zijn gegaan.

Ontdek hier onze trainingen en programma’s.