“Het is wat het is”

Mayke glimlacht als ze terugdenkt aan de eerste Miracle Roadmap-sessie. “Een les die Arjan tijdens de eerste online sessie meegaf, is me altijd bijgebleven: ‘Je kunt het verleden niet veranderen, dus stop met daartegen te vechten’. Als ik me nu ergens over opwind waar ik geen invloed op heb, denk ik aan Arjan en begin ik weer te lachen. Dan besef ik weer dat het verleden nu eenmaal is zoals het is en je hooguit kunt kijken hoe je in de toekomst anders met dingen omgaat.”

Tijdens een situatie laatst kon Mayke dat inzicht goed toepassen. “Tijdens een vlucht was er vreselijke turbulentie. Alle passagiers waren geschrokken en bang. Ik had compleet in de stress kunnen schieten en erover kunnen blijven inzitten, zeker omdat iedereen om me heen bang was. Maar het was nu eenmaal gebeurd; ik kon het niet veranderen. Wel kan ik zelf beslissen hoe ik erop reageer. Daardoor kon ik snel schakelen om er weer voor andere mensen te zijn.”

Minder Shit FM

Loslaten is voor Mayke een belangrijk thema geweest tijdens Miracle Roadmap. “Ik bleef eerder vaak hangen in Shit FM, zoals David dat noemt. Oftewel: in de negatieve stemmetjes in mijn hoofd en alle ruis die je afhoudt van wat echt belangrijk is. Nu probeer ik die zender uit te zetten.” Mayke leerde oordelen los te laten en ook minder snel in belemmerende overtuigingen te trappen.

Een voorbeeld van dat minder oordelen? Mayke schetst een situatie van de week ervoor: “Een vrouw was tijdens het boarden boos, omdat ze niet naast haar man kon zitten. Eerder zou ik dan hebben gedacht: waarom maakte ze zo’n ding van iets kleins? Nu vroeg ik haar kalm ‘Waarom vindt u het vervelend dat u niet naast uw man kunt zitten?’. Het bleek dat ze vaak paniekaanvallen heeft. Er was dus inderdaad meer aan de hand. Zo zie je maar dat oordelen niet altijd terecht zijn. Daarna kon ik haar geruststellen door iets te regelen.”

Ook kan Mayke beter dingen loslaten die bij de ander liggen. “Eerder vond ik het lastig als mensen zeiden dat ik iets niet goed deed en ging ik dan twijfelen aan mezelf. Nu kan ik makkelijker switchen bij kritiek. Klopt het wat ze zeggen? Zo ja, kan ik er iets van leren? Als dat niet zo is, dan laat ik het sneller gaan. Ik ga me niet verdedigen en word ook niet boos.” Mayke glimlacht: “Ik vind het leven makkelijker geworden en heb het gevoel dat ik meer met het leven kan dansen.”

100% vertrouwen hebben

Als ik Mayke vraag naar het inzicht dat het meest bij haar is blijven hangen, hoeft ze niet lang na te denken. “Dat je 100% vertrouwen moet hebben”, roept ze enthousiast. Dat inzicht past ze op allerlei manieren toe in haar leven. “Eerder dacht ik dat het goed was om zoveel mogelijk te doen op een dag. Nu besef ik dat je soms beter een pas op de plaats kunt maken. Even niet rennen en meer in het nu leven! Dan ontstaat er opeens ruimte om nieuwe mensen te ontmoeten of nieuwe dingen te proberen.”

Mayke vervolgt: “Eigenlijk is het een cadeautje als dingen anders gaan dan gedacht.” David noemt dat ook wel “openstaan voor dingen niet weten”. Dan kunnen de mooiste dingen ontstaan. Mayke heeft dat zelf ook ervaren: “Ik had gisteren onverwachts een vrije dag en besloot eens niets te plannen. Toen kreeg ik een bericht van iemand uit mijn cirkel of ik zin had om die avond te komen eten. Ik besloot daar maar eens ‘ja’ op te zeggen en het werd een heel leuke avond. Allemaal doordat ik mijn uren niet had volgepland, maar me liet verrassen door wat de dag zou brengen.”

Jaarthema’s

Mayke had een belangrijk doel voor ogen voor dit jaar: een liefdevolle partner. Maar inmiddels kan ze daar ook wel van afstappen. “Ik zie het nu als een cadeautje wanneer dingen anders gaan dan gedacht. In plaats van alleen een punt op de horizon te zetten, geniet ik ook van de reis daarnaartoe. Die reis is al een feestje; het is niet pas een feest als je op de bestemming aankomt.”

Zelf heeft Mayke een inspirerende manier bedacht om naar haar doelen toe te werken: jaarthema’s. Dit jaar had ze cultuur als jaarthema. “Daarom heb ik in januari een jaarabonnement op het theater genomen. Sindsdien ga ik zo vaak als ik kan naar de schouwburg. Ik verdiep me van tevoren niet eens in de voorstelling, maar laat me verrassen. Zo ontmoet ik steeds weer leuke mensen. Dat past ook bij 100% vertrouwen.

Ontmoeten en ont-moeten

Maykes thema voor volgend jaar is “ontmoeten”. Een woord met een dubbele betekenis, zo legt ze uit. “Ik bedoel er aan de ene kant ‘ont-moeten’ mee. Dus minder moeten. Maar ik hoop ook mooie mensen te ontmoeten.” In het bijzonder doelt Mayke op een nieuwe liefdevolle partner. “Ik ben een happy single, maar er is zeker heel veel ruimte voor een geliefde in mijn leven.” Maar, zo voegt ze lachend toe: “Ik sta er ook voor open dat dingen anders lopen. Soms krijg je iets anders dan je vraagt, maar is ook dat heel mooi.

Je leven makkelijker en leuker maken? Zet stap 1!

Na 16 weken Miracle Roadmap kan Mayke het programma zeker aanraden. “Het is altijd goed om kritisch naar je leven te kijken. Gaat het nog zoals ik wil? Zo niet, welke stappen kan ik ondernemen? En als ik wel ben waar ik wil, hoe kan ik het vieren? Miracle Roadmap heeft mijn leven makkelijker en behoorlijk veel leuker gemaakt.

Ruis naar rust

Wil je afscheid nemen van de ruis in je hoofd?

Meld je dan nu aan voor het gratis webinar ‘van Ruis naar Rust’ en ontdek de sleutel om veel meer innerlijke rust en vrede te voelen. We gaan het onder andere hebben over een aantal onmisbare stappen om je te bevrijden van belemmerende overtuigingen, twijfels en onzekerheid. Een gloednieuw webinar bomvol tips en inzichten, dit wil je niet missen!