Drie blokkades bij liefde geven en ontvangen

Je bent niet de enige die het soms lastig vindt om liefde toe te laten. Veel mensen hebben er op één of andere manier last van. De ene persoon geeft wel heel veel liefde, maar vindt het lastig om dat terug te ontvangen. Een ander vindt liefde geven ingewikkeld. Sommige mensen hebben moeite met relaties, anderen met vriendschappen. 

Wat jouw liefdes-issue ook is, vaak heeft het alles te maken met een blokkade die de liefdesstroom tegenhoudt. Je hebt geleerd om de deur naar je hart dicht of op z’n minst op een kiertje te houden. Zo kun je jezelf beschermen, voorkom je dat je gekwetst wordt of bewaak je je vrijheid. Maar het mooie van een deur is dat je die ook weer kunt openen. Zodra je de deur verder opent, zodat anderen en jijzelf er doorheen kunnen, wordt zowel liefde geven als liefde ontvangen een stuk makkelijker. 

“Mag er van je gehouden worden?”

Een mooie vraag om te testen of jij liefde kunt geven en ontvangen, is deze:

“Mag er van je gehouden worden?”

Dit is waarschijnlijk een lastige, maar wel een heel belangrijke vraag. Wat gebeurt er als jij die vraag aan jezelf stelt? Wat voel je erbij? Denk je meteen “Ja, tuurlijk!” of voel je een lichte twijfel? En zelfs als je “Ja” roept, voel je dat dan ook écht zo? Kun jij echt in je lichaam ervaren dat mensen van je houden? Geloof je dat ook echt? Laat je het toe? Of zit er ergens een blokkade die dat tegenhoudt? Voelt het misschien ook weleens gevaarlijk, onbetrouwbaar of onecht dat iemand van je houdt?

Misschien zie je liefde wel als iets wat je moet “verdienen”. Je vindt dat je liefde verdient zodra je goed genoeg bent (in wiens ogen dan ook). Liefde is dan voorwaardelijk. Je moet bijvoorbeeld hard werken of aan verwachtingen van anderen voldoen om liefde te mogen krijgen. Dat terwijl liefde niet gaat over wat je doet of kunt. Liefde is er altijd al. Je moet het alleen kunnen voelen.

Welke liefdespoort zit bij jou op slot?

Uiteindelijk willen we allemaal liefde geven en ontvangen. Of het nu gaat om liefde voor een partner, voor vrienden, voor je kinderen of familie of zelfs voor alle mensen om je heen. Maar hoe open je de poort naar liefde als je die – uit bescherming – ooit hebt dichtgedaan? Het begint met ontdekken welke liefdespoort bij jou op slot zit. Zodra je de poort opent, kun je beter liefde geven en ontvangen.

Bij de meeste mensen zit 1 van de 3 liefdespoorten op slot. Bij sommige mensen zijn zelfs 2 of 3 poorten gesloten. Zolang die poorten dicht zijn, is liefde moeilijk. Liefde kan dan ingewikkeld of voorwaardelijk voelen, of als iets wat pijn veroorzaakt en weer bij je weggaat. 

De boosdoener dat liefde niet stroomt? Het ego! Het ego is bedoeld om te overleven en is dan ook gedreven vanuit angst. Het scant de wereld voortdurend op mogelijk gevaar. Specifiek gaat het ego uit van 3 overkoepelende doodsangsten. Veel mensen hebben één of soms zelfs 2 of 3 van die angsten. Zolang je je niet bewust bent van die angsten, saboteren ze je relaties (met anderen en met jezelf). 

Dit zijn de 3 doodsangsten die de liefdespoort op slot zetten:

  1. Verlies van identiteit
  2. Angst om kwetsbaar en afhankelijk te zijn
  3. Angst voor vergankelijkheid

1. Verlies van identiteit

Je bent bang dat je in werkelijkheid niemand bent en niks voorstelt. Jouw angst is dat je in wezen volkomen betekenisloos bent en alleen een gevolg bent van alles om je heen. Zodra je in relaties bent met anderen, ben je bang om jezelf en jouw identiteit te verliezen.

2. Angst om kwetsbaar en afhankelijk te zijn

Je bent bang je vrijheid te verliezen en erachter te komen dat je in je eentje niets kunt, niet eens alleen zijn. Zodra je liefde toelaat en relaties met anderen aangaat, loop je het risico van mensen te gaan houden en dus ook gekwetst te worden. Vanwege de angst om gekwetst te worden, vind je het lastig om met mensen te verbinden. Zolang je alleen bent, is de kans kleiner dat je ooit gekwetst wordt, maar kun je ook geen echte liefde ervaren.

3. Angst voor vergankelijkheid

De laatste angst is de angst voor de tijd die verstrijkt. Alles gaat voorbij. Soms heb je vandaaruit het gevoel dat niets van wat je doet een blijvende betekenis heeft. Je kunt wel een relatie aangaan. Maar wat als die persoon er ooit niet meer is? Of als jullie over een tijdje niet meer bij elkaar passen en dan toch uit elkaar gaan? Dat weerhoudt je ervan om liefde te ontvangen of te geven.

Liefde meditatie pakket

Wil je op een dieper niveau verbinden met je partner? 

Direct starten met op een dieper niveau verbinden met je partner?
Dan is het meditatiepakket “in verbinding met jezelf en elkaar” echt wat voor jou! Dit pakket bevat 5 bijzondere meditaties die je helpen op een dieper niveau te verbinden met jezelf en je liefdespartner. Speciale Aanbieding: het ‘In Verbinding met Jezelf en Elkaar’ meditatiepakket is nu beschikbaar voor maar 11 euro!

Hoe kun je wél liefde geven en ontvangen?

Als je die beschrijvingen leest, merk je dan dat een specifieke liefdespoort bij jou op slot zit? Of herken je er misschien wel twee of drie bij jezelf? Gelukkig hoeft die deur niet op slot te blijven. Op meerdere manieren kun je de poort van de liefde opnieuw openen. Dit zijn 4 tips die daarbij helpen. 

1. Heb vrede met betekenisloosheid

Oké, stel dat jij echt niet blijvend van betekenis bent of geen uniek persoon bent. Hoe erg is dat dan? Je hoeft geen grootse prestaties af te leveren of enorm veel te doen om liefde te mogen ontvangen. Beseffen dat je ook zonder dat alles al goed genoeg bent om van te houden, is soms de sleutel.

2. Accepteer dat je afhankelijk bent

Het is heel menselijk dat je het niet allemaal in je eentje kunt. Je hebt niet zelf de stoel gemaakt waar je nu op zit. Je hebt ook – tenzij je moestuinieren als hobby hebt – niet je eigen eten verbouwd. Je kunt het niet alleen doen, maar je hóeft het ook niet alleen te doen. 

Hoe fijn is het om soms te kunnen leunen op anderen? Ja, dat is spannend. Maar het kan je heel veel rust en bovendien veel meer verbondenheid opleveren. Je hoeft niet alles in je eentje te doen, hoe zelfstandig je ook bent. Mensen zijn er ook voor jou.

3. Stop met vechten tegen verandering

Ten derde kun je makkelijker je liefdespoort openzetten als je vrede hebt met het idee dat alles maar tijdelijk is. Ja, je gaat ooit dood. Ja, je wordt ouder. Nee, je weet niet hoe je leven er over een jaar uitziet. Juist omdat alles verandert en ooit een keer vergaat, heeft het geen zin om daartegen te vechten. 

Als jij in het nu bent met de gedachte “Ook dit gaat voorbij”, hoef je nooit met een ander moment dan vandaag bezig te zijn. Dan kun je de liefde voelen die er nu is. Los van of die liefde ooit verdwijnt of anders wordt.

4. Leer anderen te vergeven

Iemand vergeven doe je niet voor de ander, maar voor jezelf. Dat betekent niet dat je het pijnlijke gedrag van een ander goedkeurt. Wel dat je besluit om niet langer te hopen dat dingen anders waren gegaan. Want als je daarin blijft hangen, leef je altijd in het verleden en is het lastig om in het nu liefde toe te laten. 

Een mooie uitspraak om daarbij in gedachten te houden, is deze: “Als iemand het beter had gekund, dan had diegene het wel beter gedaan”. Misschien hebben mensen je ooit gekwetst en heb je daardoor nu moeite om liefde toe te laten. Weet dan dat die persoon het waarschijnlijk niet beter had gekund. Dat kan helpen om met een zachtere blik te kijken en vandaaruit meer liefde toe te laten. 

Je doet met die uitspraak wel recht aan de werkelijkheid; je ontkent niet dat dit is gebeurd. Tegelijkertijd voeg je er liefde aan toe: je gaat uit van de natuurlijke goedheid van de mens. Dát is de basis om weer liefde te geven en te ontvangen. Wil je meer leren over vergeving? We maakten er een hele inzichtvolle podcast over. Klik op de mediabalk hieronder en de podcast start meteen. In slechts 20 minuutjes weet je hoe je het beste jezelf of een ander kan vergeven.