“Ik mis iets in mijn leven”

Stel je voor: een vriendin van jou is net bevallen van een kerngezonde dochter. Ze heeft een mooi huis met een Pinterest-waardig interieur, is al 10 jaar gelukkig met haar partner, werkt bij een leuk marketingbureau en daar is nu ook nog een prachtige dochter bij gekomen. “Jeetje, het gaat haar wel voor de wind!”, zou je denken. 

Maar nee, je vriendin voelt zich zichtbaar ongelukkig, klaagt veel en je merkt dat ze nooit tevreden is met wat ze heeft. Ze wil altijd méér. Ze vindt haar baan niet goed genoeg, haar salaris te laag en haar huis te krap. Ze leeft in de illusie dat ze zich fijner zou voelen met een promotie (een baan die het beter doet op verjaardagen), als er een grotere auto voor de deur staat of als ze zich vaker afbeult in de sportschool en wel dat perfecte lijf heeft.

Je vriendin had gehoopt zich als kersverse moeder eindelijk helemaal happy te voelen. Ze heeft nu tenslotte toch alles waar ze ooit zo naar verlangde? Maar het knagende gevoel is gebleven. Die betere baan, misschien toch een groter huis, meer opleidingen voor haar werk volgen. Hoe komt het toch dat we ondanks dat we zo veel hebben om gelukkig mee te zijn, toch altijd bezig zijn met het volgende? Dat is ons ego. Dat blijft maar zeggen dat het altijd meer en beter kan. Precies die alsmaar-meer-behoefte zit haar in de weg.

Wat is ego en wat heeft dat met geluk te maken?

Dat we zo’n perfect plaatje (goede baan, mooi huis, grote auto, perfect leven voor de buitenwereld) zien als hét grote levensdoel, heeft alles te maken met ons ego. Het ego is de stem in je hoofd die je de hele dag door dingen influistert. Iedereen heeft deze stem, maar de één luistert er meer naar dan de ander. De ego-stem krijgt graag bevestiging. Bevestiging dat je voldoet aan de verwachtingen uit de maatschappij, dat je je ouders trots maakt, dat je binnen jouw cultuur past en dat je glansrijk slaagt in jouw doelen in het leven.

Het ego wil niets liever dan zo vaak mogelijk bevestigd krijgen dat jij goed bezig bent en het waard bent. Daarom wil het graag dat jij bijvoorbeeld op die nog beter betaalde functie solliciteert, er een bruisend sociaal leven op nahoudt (ook al ben je daar soms te moe voor) of hard spaart voor het grotere huis dat je misschien diep van binnen niet eens écht wilt. 

Bovenal is je ego een drukmaker. Het peinst over alles wat los en vast zit: prestaties, je gelijk krijgen, populair zijn, status hebben, goed liggen in de groep, leuk gevonden worden en goedkeuring krijgen. Het zorgt ervoor dat jij je druk maakt over dingen die je in de weg zitten bij jouw geluk. 

Je ego streeft steeds naar méér. Maar is dat ook wat jij wilt?

Voordat je verder leest...

… lees dan even dit. In september starten we weer met ons impactvolle programma Miracle Roadmap waarbij je stap voor stap dichterbij jezelf komt. Overweeg je om mee te doen, en zou je dit graag voor de laagste prijs doen? Dan adviseren we je om je vast in te schrijven voor de interesselijst want dan mailen we je als eerste, met de laagste prijs, en kan je je het langste verheugen.

Jij bent je ego niet

Je ego is een stem in jou die je allerlei gedachten en emoties toefluistert, waarmee jij je identificeert. Je ego is vooral op zoek naar bevestiging dat jij aan verwachtingen voldoet, status, prestaties, winnen, gelijk krijgen, populariteit, angsten uit de weg gaan en zelfverzekerd kunnen zijn. Vandaaruit spreekt het je allerlei dingen toe. Je klaagt als je niet genoeg van dat alles hebt, gaat vechten voor je gelijk of probeert angsten te vermijden ook al zou je die moeten aangaan voor je eigen geluk.

Maar jij bent je ego niet. Het kan wel zijn dat je dénkt dat je je ego bent, want dat er bij d emeeste mensen onbewust aan de hand. Daar is dan gelukkig een mouw aan te passen!

Je identificeert je door je ego bijvoorbeeld met bepaalde bezittingen, rollen (zoals je goede baan) of meningen (zoals “Je moet een hoge functie hebben om goed genoeg te zijn!” of “Je bent nutteloos als je niet hard genoeg werkt”). 

Je ego wil twee dingen: in positieve zin opvallen (het goed doen, status hebben, winnen, gelijk krijgen, etc.) en erbij horen. verwachtingen van anderen die je ego je steeds toespreekt).

Maar zijn de verwachtingen, gedachten en meningen waarmee jij je vanuit je ego identificeert wel ook jouw doelen in het leven? Vind jij écht dat je altijd hard moet werken? Maakt een hoge functie jou werkelijk gelukkig of zou je juist liever minder hard willen werken? Streef je misschien vooral naar meer, meer, meer om maar goedkeuring te krijgen?

Misschien zijn het precies díe verwachtingen die jouw geluk in de weg zitten. Want hoe meer je luistert naar een stemmetje dat vooral bevestiging zoekt, hoe verder je van jezelf en jouw verlangens af drijft. 

Hoe herken je dat ego jouw geluk in de weg zit?

Als je meer geluk in je leven wilt creëren, helpt je ego dus niet mee. Hoe je herkent dat jouw ego je geluk dwarsboomt? Dit zijn een paar herkenningspunten:

  • Je maakt je vaak druk over wat anderen van je vinden of wat een specifiek persoon van je vindt. 
  • Je vergelijkt je continu met anderen. Doe jij het beter dan zij? Heb jij je leven beter of slechter voor elkaar? Waarom ben je nog niet zo fit als die ene vriendin? Regelmatig voel je je juist door die vergelijkingen slecht over jezelf.
  • Je vindt het lastig om bij keuzes af te gaan op je gevoel. Je intuïtie geeft soms wel in wat je graag zou willen, maar vaak komen daar rationele argumenten overheen. Dus ga je er toch maar niet voor.
  • Je klaagt veel en voelt vaak de behoefte aan méér, anders of beter dan hoe het nu is. Of het nu gaat om je werk, je relatie, de spullen die je hebt of de taken en rollen die je vervult.
  • Je hecht veel waarde aan je werk en voelt je beter wanneer je druk bezig bent. Zodra je weinig werk hebt of je werk loslaat tijdens vakanties, voel je een leegte.
  • Diep van binnen twijfel je regelmatig of je wel goed genoeg bent. Natuurlijk kun je je door werk, sociale afspraken of andere dingen soms wel oké voelen over jezelf. Maar je eigenwaarde is niet bijzonder groot.
  • Je vindt het lastig om afstand te doen van dingen die je status opleveren (zoals je baan, je huidige woning of een relatie die voor de buitenwereld zo goed lijkt), allemaal uit angst dat mensen je dan voor minder aanzien of je keuze niet begrijpen.

En nee hoor, natuurlijk is het niet slecht als je bijvoorbeeld blij wordt van je grote huis of je blinkende Tesla-auto. Als je toch voor die droombaan gaat en daar heel hard voor werkt. Of als je zielsgelukkig wordt van een dure designervaas op je dressoir waar je lang voor hebt gespaard. Als je aan al die dingen maar niet je identiteit ophangt. Jij bent al heel; je hebt al die dingen niet nodig om goed genoeg te zijn. Het is je ego dat dat beweert.

Maar als je merkt dat je drang naar bevestiging of naar “meer, meer, meer” je in de weg zit om te doen wat je echt wilt, is het tijd om minder naar je ego te luisteren.

Hoe kun je minder naar je ego luisteren?

Je weet nu wat ego is. Je ego zal er ook altijd zijn, maar je kunt er wel mee oefenen om er minder naar te luisteren. Bewustzijn is daar dé manier voor. Het begint met beseffen dat jij niet je ego bent én met herkennen wanneer je ego opspeelt. Herken je het stemmetje bijvoorbeeld als je een keuze maakt waar een ander niet achter staat of als je een fout begaat? Of als je veel angst voelt bij het maken van een keuze die wel heel goed voelt? Je bent al een stap verder wanneer je beseft dat je ego op dat moment aan het woord is. 

Zie je ego als een tetterende peuterpuber die je kunt bedanken voor zijn feedback om vervolgens te besluiten er niets mee te doen. Hoe vaker je je bewust bent dat je ego-stem voor je spreekt, hoe makkelijker het wordt om je ego onder controle te houden en bij jezelf te blijven. 

Je hoeft je ego echt niet weg te maken. Dat kan ook niet; het is altijd onderdeel van jou. Soms heeft je ego wel degelijk zinvolle dingen te zeggen. Zie het als een klein kind in jou. Soms wil het je waarschuwen uit angst of paniek. Dan kun je daar een wijze les uit trekken of dat angstige kinderstemmetje sussen: “Het komt al goed; ik weet wat ik doe”. 

Wil jij leren om je écht te verbinden met jezelf?

Vraag jij jezelf af of je wel het leven leeft dat je écht wilt? Of je werk je nog energie geeft, of je wel alles uit het leven haalt en of je niet de diepgang mist waar je naar hunkert? Of ben je gewoonweg benieuwd wat het leven je nog meer te bieden heeft? Verdiep je dan in ons 16-weekse programma Miracle Roadmap

Tijdens Miracle Roadmap ga je mee op een 16-weekse reis langs de vier levensgebieden: (mentale) gezondheid, relaties, werk en geld. Hier leer je om echt jezelf te durven zijn, te vertrouwen op je intuïtie en vaker keuzes te maken die daarbij passen. Zonder belemmerende overtuigingen, met een focus op wat jou werkelijk gelukkig maakt.