Sterke vrouw

Haar hele leven heeft Petra hectische banen gehad. Ze werkte jarenlang als verpleegkundige op plekken waar je van alles meemaakt. De laatste jaren was ze verpleegkundige op een olieraffinaderij. Daarnaast werkte ze lange tijd in de gevangenis, in de verslavingszorg en in de psychiatrie. “Dat het werk ook heftig was, merkte ik pas achteraf. Als je er middenin zit, heb je dat niet door. Ik mocht bijvoorbeeld in de gevangenis geen stethoscoop dragen, omdat patiënten je daarmee kunnen wurgen. Pas toen ik later bij een bedrijfsarts ging werken, merkte ik hoeveel relaxter werk kon zijn.”

Mede door haar werk zag Petra zichzelf vaak als die sterke vrouw die geen hulp nodig had. “Ik redde het in een hectische zorgfunctie en was daarnaast brandweervrouw. Ik heb heel veel meegemaakt, maar kende eigenlijk nauwelijks angst. Nee hoor, ik redde dit wel! Maar door 365 Dagen Succesvol ben ik gaan inzien dat ook ik een kwetsbare kant heb.”

In de knoop

Petra kreeg veel voor haar kiezen. Ze vertelt: “Ik heb een heel gelukkige jeugd gehad en had een superlieve partner. In mijn werk heb ik vreselijke verhalen gezien en gehoord. Ik dacht altijd ‘Ik mag me gelukkig prijzen’. Maar opeens ging ik beseffen dat ik de laatste tijd veel te verwerken heb gehad.” Bij de eerste Miracle Roadmap-livedag kwam Petra tot een belangrijk inzicht: ze had niet gerouwd om haar moeder. Vier maanden na het overlijden van haar moeder hoorde ze dat haar man ongeneeslijk ziek was. Hij is zes maanden later overleden en ze heeft tijdens zijn ziekbed veel voor hem gezorgd. Bij het verlies van haar moeder kon ze nauwelijks stilstaan.

Na die heftige periode vertrok Petra voor twee maanden naar Curaçao om weer tot zichzelf te komen. Ze dacht dat ze het allemaal prima redde. “Ik ben wel een pittige tante. Ik roep altijd dat het niet gaat om wat je meemaakt, maar om hoe je daarmee omgaat. Toch zat ik in de knoop. Ik was dierbaren verloren en stond er weer alleen voor. Opeens moet je voor jezelf zorgen en ga je extra stilstaan bij de vraag ‘Wie ben ik?’. Als je je partner verliest, word je gedwongen om te kijken wie je zonder diegene bent.” Terwijl Petra zich afvroeg hoe ze dichter bij zichzelf kon komen, kwam ze Miracle Roadmap tegen. Ze schreef zich direct in, in de hoop zichzelf weer te ontdekken.

Niet genomen rouw

Het besef dat ze de rouw om haar moeder diep had weggestopt, kwam hard binnen toen Petra daar tijdens een oefening bij de eerste Miracle Roadmap-dag achter kwam. Ze vertelt: “Bij die oefening moesten we een houtje in het vuur gooien. Ik schreef daarop de namen van mijn man en mijn moeder. Dat kwam zo hard binnen en opeens voelde ik heel veel pijn. Als ik er nu over nadenk, is het heel logisch dat ik niet om mijn moeder had kunnen rouwen. Blijkbaar had ik het weggestopt. Deze prachtige oefening liet me weer inzien dat ik er alsnog zoveel om mag rouwen als nodig is.

Petra ging inzien dat rouwen eigenlijk een weerspiegeling is van heel veel liefde. “Ik leerde dat ik mezelf daar de tijd voor mag geven en ook dat je voor jezelf moet blijven zorgen. Ik ben een zorgzaam type voor anderen. Maar het is zoals met de zuurstofmaskers in het vliegtuig: je moet er eerst voor jezelf zijn voordat je anderen kunt helpen.” Petra zag zichzelf altijd als een persoon die alles alleen kan. “Ik regel het wel, riep ik al snel. Nu ben ik gaan beseffen dat ik ook andere mensen om hulp mag vragen. Nu vraag ik bijvoorbeeld regelmatig mijn kinderen om ergens bij te helpen. Dat helpt mij enorm en zij zijn ook blij dat ze iets voor mij kunnen doen.”

Weer gelukkig worden

Het belangrijkste doel dat Petra met Miracle Roadmap hoopte te behalen? Weer gelukkiger worden. “Hoe word je in godsnaam weer gelukkig als je moeder en partner er niet meer zijn?”, vroeg ze zich soms huilend af. Miracle Roadmap bracht haar daarin veel inzichten en fijne gewoontes. “Zo mediteer ik nu dagelijks, terwijl ik dat voorheen alleen af en toe deed. Dat brengt positiviteit en rust in mijn hoofd.” Petra’s vriendin merkte het laatst ook op. “Ze zei ‘Peet, jij staat normaal altijd aan. Maar dat heb je nu minder!’. Ik mag me nu van mezelf ook gewoon vervelen of een keer Netflixen. Eerder zou ik dan altijd nuttige dingen gaan doen.”

Als Petra zichzelf nu vergelijkt met 12 maanden geleden, dan kan ze zeggen dat ze weer oprecht gelukkig is. “Dat komt ook omdat ik het mezelf weer gun om het kind in mij er te laten zijn. Afgelopen vrijdag ben ik nog gaan stappen met een groep twintigers. En ja hoor, ik ga dan met mijn 59 jaar gerust als allerlaatste naar huis. Zoals David en Arjan ook zeggen: dans als een kind en doe alsof je niet wordt bekeken. Met dit soort dingen voeg ik die daad bij het woord. Ik heb niet voor niets een tatoeage van een libelle op mijn voet. Een libelle is een insect dat eigenlijk nooit uit de puberteit is gekomen. Dat past bij mij: ik voel me een jonge ziel in een oud lichaam.”

Wil je afscheid nemen van de onrust in je hoofd?

Meld je dan nu aan voor het gratis webinar ‘van Ruis naar Rust’ en ontdek de sleutel om veel meer innerlijke rust en vrede te voelen. We gaan het onder andere hebben over een aantal onmisbare stappen om je te bevrijden van belemmerende overtuigingen, twijfels en onzekerheid. Een gloednieuw webinar bomvol tips en inzichten, dit wil je niet missen!

Vervroegd met pensioen

Vlak na het overlijden van haar man maakte Petra een belangrijke keuze: ze wilde niet doorwerken tot haar 67e. Ze vond het op haar 57e mooi geweest en wilde stoppen met werken. “Ik had een fantastische baan. Maar ik heb ook om me heen gemerkt dat er veel mensen zijn die hun pensioen nooit halen. Bovendien stond ik elke dag bijna twee uur in de file. Ik wilde voorkomen dat ik pas over tien jaar écht zou genieten. Ik waagde de sprong. Ik sta nog steeds geregistreerd als verpleegkundige. Dus als ik wil, kan ik altijd weer aan het werk gaan. Maar tot nu toe bevalt het gepensioneerde leven me uitstekend.”

Natuurlijk waren er wel twijfels. “Wat als ik de dagen niet doorkom?”, “Komt het dan niet extra hard binnen dat ik mijn partner niet meer heb?” en “Hoe bevalt het als ik mijn werk niet meer heb, iets wat me ook maakte tot wie ik ben?” waren een paar vragen die Petra zich van tevoren stelde. “Maar het gaat me goed af! Natuurlijk mis ik het weleens om me bezig te houden met ingewikkelde casussen. Nu bestaat mijn uitdaging van de dag soms uit wortelspetters wegvegen bij de kleinkinderen, op wie ik twee dagen per week oppas. Maar ik ben daarnaast een bezige bij: ik ga zwemmen, zit in het bestuur van de EHBO-vereniging en ben verzorgster bij damesvoetbalteams.

Wat is rijkdom?

Petra komt nu van ongeveer één derde rond van wat ze eerder verdiende. Toch voelt ze zich rijker dan ooit. “Ik ben altijd een enorme carrièrevrouw en een streber geweest. Ik had een drukke baan en wilde mijn huis er ook met vier kinderen altijd zó opgeruimd uit laten zien dat het leek alsof je in een showroom liep. Nu kan ik ook rust hebben als er wel vieze vaat op het aanrecht ligt. En ik besef dat rijkdom over veel meer gaat dan geld.” Met haar kleinkinderen om haar heen, een liefdevol verleden en af en toe een stapavondje of wilde actie tussendoor voelt Petra zich een rijk mens.

Wil jij ook dichter bij jezelf komen?

Wil jij ook jezelf weer op de eerste plek zetten en ontdekken wie jij bent en wat jij wilt? Ons coachingsprogramma Miracle Roadmap helpt je om in 4 maanden tijd een nieuwe manier van kijken, voelen, denken en vertrouwen te voelen. Wat je droom ook is en waar je ook staat in het leven, Miracle Roadmap zorgt voor een positieve verandering.

Ontdek of Miracle Roadmap bij jou past en schrijf je direct in voor de volgende ronde (we beginnen binnenkort weer!). Of lees onze andere ontroerende en inspirerende verhalen van deelnemers.

Heb je een vraag? Stuur ons een WhatsApp berichtje en we beantwoorden hem graag voor je.