Vast in zijn werk

Rutger had al maandenlang het gevoel vast te zitten qua werk. Hij werkte op de klantenservice van een telecombedrijf. Daar had hij leuke collega’s en de werksfeer was fijn. Toch duurden de dagen lang en voelde hij zich leeggezogen na een werkdag. “Ik werkte onder mijn kunnen en deed niet het werk dat me voldoening gaf. Ik had het al vaker met mijn leidinggevende over doorgroeikansen gehad, maar die mogelijkheden waren er volgens hem niet. Tegelijkertijd zag ik collega’s wel doorgroeien. ‘Waarom zij wel en ik niet?’, vroeg ik me dan af. Het lege gevoel werd steeds heftiger.”

Toen een goede vriendin van Rutger hem een foto stuurde van haar uitzicht in Thailand, besefte Rutger opeens dat ook hij dingen anders wilde. “Ik dacht: ‘Ik ben 34 en zit nog steeds op deze uitzichtloze plek. Is dit echt hoe ik het leven hierna nog vele jaren verder wil leven?’. Je brengt veel tijd werkend door. Dan wil ik die tijd wel op een manier besteden die zingeving geeft.” Met familie en vrienden sprak hij er regelmatig over. Gefrustreerd en machteloos was hij. Iedereen riep: ‘Doe hier iets mee. Ga wat anders doen.’. Maar hij wist niet hoe.

Angst om baan op te zeggen

Ondanks de onhoudbare situatie durfde Rutger zijn baan niet op te zeggen. Het waren de doemscenario’s die hem tegenhielden. “Ik dacht: straks is al mijn spaargeld weg. Dan kan ik mijn huur niet meer betalen, sta ik op straat en moet ik misschien zelfs weer bij mijn ouders wonen. Die doemscenario’s voelden verlammend. Ik wist niet wat mijn baan opzeggen me zou brengen, dus bleef ik zitten waar ik zat.”

Op zijn wekelijkse vrije dag nam Rutger wel de tijd om te werken aan andere doelen. Soms waren dat gitaardoelen, soms uit-zijn-comfortzone-doelen, maar de laatste tijd besteedt hij die tijd vaak aan een goal-setting-programma dat hij aan het ontwikkelen is voor anderen. “Ik ben veel bezig met persoonlijke ontwikkeling en ben laatst een vlog-show gestart over zelfvertrouwen. Zo interviewde ik iemand die in zijn eentje heeft gereisd door Azië. Die video’s deel ik in een besloten Facebook-groep (en misschien binnenkort ook op YouTube) om mensen te inspireren.”

Wil je afscheid nemen van de onrust in je hoofd?

Meld je dan nu aan voor het gratis webinar ‘van Ruis naar Rust’ en ontdek de sleutel om veel meer innerlijke rust en vrede te voelen. We gaan het onder andere hebben over een aantal onmisbare stappen om je te bevrijden van belemmerende overtuigingen, twijfels en onzekerheid. Een gloednieuw webinar bomvol tips en inzichten, dit wil je niet missen!

Bore-out

Lange tijd bleef Rutger nog wel werken waar hij werkte. Dat was totdat hij van het ene op het andere moment bore-out raakte. Rutger legt uit: “Veel mensen kennen wel een burn-out, maar niet een bore-out. Dat betekent dat je compleet opgebrand bent door voortdurende verveling, bijvoorbeeld doordat je dag in dag uit te weinig uitgedaagd wordt en geen voldoening uit je werk haalt. Ik kwam ziek thuis te zitten.”

Rutger legt uit: “Op dat moment voelde het als een explosie in mij. Na het derde telefoontje met een lastige klant die dag kon ik niet meer. Ik ontplofte volledig. Een collega kwam naar me toe en vroeg: ‘Rutger, gaat het wel?’. Daarna ben ik naar mijn leidinggevende gegaan. ‘Ik heb een bore-out. Ik meld me ziek’, vertelde ik. Hij wist dat het niet anders kon.”

Op dat ene explosie-moment kijkt Rutger nog steeds met een vervelend gevoel terug. Tegelijkertijd voelde dit voor hem ook als een startsein om eindelijk te kijken wat hij écht leuk vindt. Een plan had Rutger al wel: anderen helpen om hun obstakels te overwinnen. “Ik ben nu mijn eigen goal-setting-programma veel verder aan het ontwerpen en creëren. Het is een videoprogramma waarmee ik mensen wil aanzetten om hun doelen te bereiken. Daarmee bezig zijn geeft me veel levenslust.”

Eén groot warm bad

Rutger kwam al voor zijn bore-out bij 365 Dagen Succesvol terecht. “Ik had ooit een boek van 365 Dagen Succesvol gelezen en ben na een tijdje de site weer gaan bezoeken. Miracle Roadmap kwam voorbij op één van de werkdagen waarop ik niet goed in mijn vel zat. Ik dacht direct: ‘Dit moet ik doen’.”

Rutger noemt Miracle Roadmap “Een groot warm bad”. Het belangrijkste wat hij leerde van het programma? Dat je gedachten niet altijd de waarheid zijn. “Miracle Roadmap leerde me om negatieve gedachten om te buigen naar positieve. Ik zie nu letterlijk voor me hoe zo’n negatieve gedachte meevaart met de rivierstroom of met de wind. In plaats van die negatieve gedachten probeer ik nu dingen te denken als ‘Ik ben het waard’ of ‘Ik ben een interessant persoon.’ Nee, ik ben er nog niet, maar het lukt steeds beter.”

Een meer zelfverzekerde Rutger

Het allerbelangrijkste wat Miracle Roadmap Rutger heeft gebracht is meer zelfvertrouwen. “Ik had daar al wel stappen in gezet. Nieuw is dat ik nu ook verdrietig kon zijn over de periode waarin ik jarenlang heel weinig zelfvertrouwen had. Dat kwam naar boven bij de cacao-ceremonie tijdens de laatste livedag. Ik besefte opeens dat ik mezelf nu eindelijk echt kan accepteren zoals ik ben. Ja, dat klinkt cliché. Maar nu pas besef ik dat het echt zo is. Ook als je steeds bezig bent met jezelf verder ontwikkelen, ben je nu al goed genoeg.”

Sinds hij zijn masker van zichzelf anders voordoen heeft afgezet, ervaart Rutger ook een veel sterkere verbinding met mensen om hem heen. “Er is niet meer steeds een afstand tussen mij en de wereld, zoals ik dat vroeger zag. Ik heb ontdekt dat mensen het fijn vinden als ik ben zoals ik ben.” Het mooiste kwam toen Rutger laatst in zijn Miracle Roadmap-cirkel van iedereen terugkreeg: ‘We zien een veel meer zelfverzekerde Rutger.’ Hij glimlacht: “Als zelfvertrouwen een laadbalkje is, dan groeit het bij mij steeds met een paar procent. Het is een enorm verschil met twee jaar geleden.”

Rutger Miracle Roadmap

Bang voor wat mensen van je denken

Een van de dingen waarin Rutgers onzekerheid eerder tot uiting kwam, was de angst voor wat anderen van hem vonden. “Op straat had ik continu het idee dat mensen me gek aankeken. Dat gaf altijd een kleine deuk in mijn zelfvertrouwen. Ik reageerde dan schichtig en keek weg of naar de grond.”

Nu pakt Rutger dat anders aan. “Als mensen me raar aankijken, glimlach ik terug. Misschien zitten die mensen gewoon in hun eigen wereldje. Ik lach en ga vrolijk verder met mijn eigen leven. Dat heeft een enorm verschil gemaakt. Ik zie mensen niet meer als eng, maar als interessant. Twee jaar geleden durfde ik niet eens in mijn eentje op het terras koffie te bestellen. Dan dacht ik dat mensen het raar zouden vinden dat ik hier alleen was. Nu doe ik het steeds vaker en geniet ik daar ook van.”

Gewoon ergens beginnen

Door Miracle Roadmap én de bore-out is Rutger veel meer gaan nadenken over wat nu echt bij hem past. Eén ding weet hij zeker: zijn roeping ligt in de zelfontwikkeling. “Het lijkt me heel gaaf om zelf iets met coaching te doen en anderen te helpen meer uit hun leven te halen. Veel mensen zitten in een sleur. Maar het leven kan veel mooier worden als je daar uit stapt.”

Als je iets echt wilt, dan vind je wel een weg. Daar is Rutger van overtuigd. “Ik bleef zo lang hangen in de situatie. Ik dacht er elke dag aan om zelf een programma of events te ontwikkelen rondom zelfvertrouwen of doelen stellen. Steeds weer dacht ik ‘Wat zou dat vet zijn!’ en maakte ik allerlei plannen. Op een gegeven moment besloot ik om gewoon ergens te beginnen. Ik ben gaan filmen, monteren en creëren. Als je iets wilt, vind je vaak een excuus om het niet te doen. Maar ik besloot die excuses aan de kant te schuiven en maar gewoon ergens te starten, namelijk met een goal-setting programma opzetten. Dát is het mooiste wat ik had kunnen doen.”

Wil jij ook meer uit je leven én uit jezelf halen?

Verlang jij er ook naar om dichter bij jezelf komen? Kost je werk je veel energie? Twijfel je regelmatig aan jezelf? Voel je dat er meer in je zit: in jou én in je leven? Doe dan, net als Rutger, mee aan Miracle Roadmap. Dit programma is er voor iedereen die de moed heeft om dingen anders te doen, verdieping op te zoeken en er echt voor te gaan. Dit programma zal je manier van kijken, voelen, denken en vertrouwen voorgoed veranderen.

Ben je benieuwd of Miracle Roadmap iets bij jou is? Lees meer over wat Miracle Roadmap inhoudt. Of stuur ons een WhatsApp berichtje met je vraag.