Warren Buffett heeft zoveel geld. De 86-jarige Amerikaan staat al jaren op het lijstje van rijkste mensen ter wereld. Hij verdiende zijn geld met zijn eigen investeringsmaatschappij en maakte een paar jaar geleden bekend zijn hele vermogen weg te geven aan goede doelen.

Hoe heb je je geld verdiend?

Met die superrijkerds gaat het er niet zozeer om hoeveel geld ze hebben verdiend, maar vooral hoe ze dat geld hebben verdiend. Want het kan niet anders of ze zitten vol met slimme ideeën hoe ze in dezelfde 24 uur die iedereen heeft, zo veel méér voor elkaar krijgen.

Warren Buffett doet het zo (en je kunt het meteen nadoen). Je maakt voor jezelf elk jaar een lijstje met 25 dingen die je graag wil doen. Er kan van alles op je lijstje staan: de schuur schilderen. Contact opnemen met die oude vriend. Solliciteren. Vervolgens selecteer je zorgvuldig uit die 25 dingen, de vijf allerbelangrijkste. De dingen die per se moeten gebeuren. Een schuld afbetalen. Weer gaan daten met je geliefde. Een cursus volgen. Wat het bij jou ook maar is.

Wat zijn je vijf belangrijkste prioriteiten?

Op dat moment heb je twee lijstjes: één met vijf dingen met absolute prioriteit en één met twintig die net even wat minder belangrijk zijn. De meeste mensen die twee van die lijstjes hebben, nemen zich voor om vooral de eerste vijf te doen en te proberen de rest er een beetje bij te doen. En precies daar gaat het mis. Want het is helemaal niet lastig om in je leven te stoppen met dingen die onbelangrijk zijn. Het is juist lastig om te stoppen met dingen die óók belangrijk zijn. Juist omdat je geen ‘nee’ zegt tegen wat er ook toe doet, kun je geen ‘ja’ zeggen tegen wat er écht toe doet.

Warren Buffett is heel radicaal. Hij zegt: ik doe alleen de top 5. De andere dingen verbied ik mezelf een jaar lang om mee bezig te zijn. Totdat die vijf dingen af zijn. Want iedereen die denkt dat vijf dingen weinig is, heeft nog nooit in een jaar tijd vijf grote problemen opgelost. Mocht nog eens iemand aan je vragen wat er op je bucket list staat, kun je voortaan zeggen: heb ik niet. Want als ik iets belangrijk vind, wil ik er zeker van zijn dat het ook echt gebeurt. Daarom heb ik een Buffett List.

Wat zijn jouw belangrijkste 5 prioriteiten. Leuk als je die deelt!