Van een groot samengesteld gezin naar alleen en werkloos

Samen met zijn zoon, zijn ex en haar kinderen vormde Peter lange tijd een groot samengesteld gezin. Zij bracht haar drie kinderen mee, hij zijn zoon met Downsyndroom. Samenwonen met zo veel kinderen was best pittig. “Het lastigste punt was toen mijn ex-partner – na 3 jaar samenwonen – zei ‘Ik wil nog wel met jou samenwonen, maar niet meer met jouw zoon onder één dak wonen’. Ik kocht als noodoplossing een chalet om apart te wonen op de dagen dat mijn zoon er was. Ik hoopte op die manier een relatie met mijn partner én met mijn zoon te onderhouden, maar eigenlijk had ik met beiden geen goede relatie meer. Zelf voelde ik me nergens thuis.”

In die tijd bouwde de spanning bij Peter op. “Ik hield het in mijn lijf, deed er niets mee en bleef me dienend opstellen. Dat was totdat alles klapte na een kerstdiner waar mijn zoon niet bij mocht zijn. Ik verbrak de relatie en verloor daarmee mijn partner en het grote gezin.” Een paar maanden later raakte Peter ook nog zijn baan als manager bij een productiebedrijf kwijt. “Zo ging ik van een groot gezin met twee Border Collies en een goede baan naar alleen wonen zonder honden en zonder baan. Ik zag het leven op dat moment somber in.”

Een Facebook-advertentie die veel veranderde

Toen Peter dankzij psychologische hulp de depressiviteit al grotendeels achter zich had gelaten, stuitte hij via Facebook op een advertentie voor Miracle Roadmap. “Ik hikte wel aan tegen de kosten. Mijn financiële toekomst was als werkloze met een hoge hypotheek nogal onzeker. Toch besloot ik om ervoor te gaan. Daar ben ik achteraf enorm dankbaar voor.”

De aanleiding om te starten met Miracle Roadmap was een besefmoment bij Peter. “Op een helder moment realiseerde ik me dat ikzelf de enige constante was in de relaties die ik had gehad. Ik was vaak boos op mijn ex-partners. Maar nu realiseerde ik me dat het ook aan mij lag dat het niet werkte. Ik wilde kritisch naar mezelf kijken. En dat heb ik gedaan! Ik had alle tijd om de lessen trouw te volgen en heb alles opgezogen om een blijer en leuker mens te worden.”

Blijer mens

Tijdens de eerste ronde van Miracle Roadmap ging Peter onder andere kritisch kijken naar de gedachten die hij heeft. “Ik merkte dat mijn gedachten vaak contraproductief zijn. Dan denk ik dat mensen me niet leuk vinden, dat ik niets waard ben of dat mijn scheidingen de schuld waren van mijn ex-partners. Nu ging ik kritisch kijken of die gedachten wel waar zijn. “De eerste ronde van Miracle Roadmap heeft mij echt een blijer mens gemaakt. Na vier maanden merkte ik dat ik opeens door wildvreemden werd gegroet op straat, vaker een betekenisvol praatje maakte en een twinkeling in mijn ogen had.”

Na de eerste ronde Miracle Roadmap besloot Peter nog een keer mee te doen. “Ik had helder dat ik nog niet klaar was. Ook deze ronde zet ik weer stappen, maar dit keer gaat de groei iets rustiger. Ik wil vooral onderzoeken wie ik ben, wie ik wil zijn en wie ik kan zijn. Trouw aan mezelf blijven dus.”

Onverwerkte rouw

Iets wat Peter tijdens Miracle Roadmap ging inzien, is dat er veel onverwerkte rouw was over het Downsyndroom van zijn negentienjarige zoon. “Al jaren had ik een beeld bij hoe het zou zijn om een kind te hebben. Het was alsof ik al een bestelling had: het zou een gezond, blond meisje worden.” Bij de pretecho bleek het een jongen te zijn. Kerngezond, dachten Peter en de moeder van zijn zoon. Toen Peters zoon vijf maanden oud was, kwam naar voren dat hij Downsyndroom had.

Pas tijdens een meditatie van Miracle Roadmap realiseerde Peter zich dat hij nooit de tijd had genomen voor het acceptatieproces. Ook al had hij een prachtige zoon, het was anders dan zijn perfecte plaatje. Zijn zoon had door het Downsyndroom andere zorg nodig. Hij zou als vader sommige mijlpalen niet meemaken die andere ouders wel beleven met hun kind. “Waar andere ouders hun kleuter in drie dagen leren om te fietsen, kostte het mij 12 jaar om mijn zoon dat te leren.”

Inmiddels is Peter de niet genomen rouw alsnog aangegaan. “Ik besef nu dat het Syndroom van Down het lot van mijn zoon is. Ik heb de neiging om zijn lot te dragen, maar het enige wat ik kan doen is hem helpen zijn eigen lot te dragen.”

Ben jij iemand die snel een oordeel klaar heeft staan?

Een oordeel over jezelf of over een ander? Dan hebben we een cadeautje voor je. In dit werkboekje met vragen en oefeningen ga je je bewust worden van je oordelen en oefen je met compassie, vriendelijkheid en begrip, zowel naar anderen als naar jezelf. Het doel? Vrede sluiten met de realiteit. 

De liefde

Het meest bijzondere dat Peter aan Miracle Roadmap heeft overgehouden, zijn niet eens alle groeimomenten, maar dé liefde. Bij de laatste bijeenkomst van de eerste Miracle Roadmap-ronde besloot hij opnieuw een andere stoel op te zoeken in de zaal. Hij kwam naast een onbekende vrouw  te zitten. “Compleet onverwachts werd ik overvallen door liefde. Het bleek wederzijds en we wisselden nummers uit. Er was direct een enorme connectie en zo kwam er heel spontaan intense verliefdheid.” Peter vertelt het glunderend. Hij en zijn vriendin zijn nu vijf maanden samen.

Doorbraak

Peters grootste doorbraak in Miracle Roadmap kwam een week geleden en heeft ook alles met liefde te maken. “De aanleiding was minder leuk. Na een paar vervelende dingen besloot mijn vriendin dat ze bedenktijd nodig had om te bepalen of ze verder wilde gaan. Ze vond het moeilijk dat ik zwaar teleurgesteld kan zijn als dingen anders lopen dan gedacht. En ik moet zeggen: diep van binnen voelde ik dat ze gelijk had.

De volgende dag was er een live-sessie met Arjan over overvloed. Precies op het goede moment voor Peter! “Arjan vertelde over de expectation-reality gap. In je hoofd heb je een verwachting over het perfecte resultaat gecreëerd, maar de werkelijkheid is vaak anders. Ik was gewend dat ik alles wat ik wil, kan manifesteren. Als ik iets wilde, dan werkte ik er heel hard voor om die uitkomst te krijgen. Maar in relaties zijn die hoge verwachtingen en het idee dat de werkelijkheid daarop moet passen, eerder contraproductief of destructief.”

Relatie en liefde zijn verschillende dingen

Nu snapt Peter waar het misging. “Ik verwarde een relatie met liefde. Ik zat vast in het idee van hoe een relatie eruit moet zien en dacht dat ik daarmee de liefde kon vangen. Elke dag bellen, vaak afspreken, etc. Nu besef ik dat zoiets als een afspraak niet nakomen niet betekent dat de liefde er niet meer is. Een enorme doorbraak! Ik ben mijn vriendin dankbaar dat ze mij de spiegel voorhield die deze doorbraak bracht.”

Inmiddels hebben Peter en zijn vriendin samen besloten dat de relatie zoals die was niet werkt. Ze willen in rust speciale vrienden blijven en kijken wat de toekomst brengt. Maar Peter heeft heel helder: hoe het zich ook ontvouwt, het is goed. “De liefde is groot. Ik ontdek graag waar dat ons brengt. Ik weet nu dat de liefde ook blijft als een relatie voorbij is. Er ligt dan geen schuldvraag; er ligt alleen een ‘Dit werkte niet!’.

Zelfwaardering ligt bij jezelf

Peter heeft veel inzichten uit Miracle Roadmap kunnen halen. Het belangrijkste? “Ik heb nu door dat ik zelfwaardering niet bij anderen kan halen, maar enkel bij mezelf. Ik deed altijd veel om waardering van anderen te krijgen, omdat dat me dan zelfwaardering gaf. Ik dacht dat ik liefde en waardering zou krijgen als ik me dienstbaar opstel. Nu besef ik: ik ben van mezelf een leuk mens. Daarvoor hoef ik niet de waardering van anderen te krijgen.”

Peter knikt driftig als ik hem vraag of hij Miracle Roadmap aanraadt aan anderen. “Maar,” benadrukt hij, “wel alleen als je bereid bent om je eigen pijn onder ogen te zien en daar niet voor wegloopt.” Hij vertelt – inmiddels – lachend: “Bij de eerste bijeenkomst moest ik meteen huilen. Het voelde rot om tranen te laten. Maar een uur later realiseerde ik me al hoe fijn die kwetsbaarheid is. Gewoon echt jezelf kunnen zijn. Ik denk eraan om Miracle Roadmap voor de derde keer te doen, want geen ronde is hetzelfde en ik haal steeds weer nieuwe inzichten eruit.”

Ben jij bereid tot de reis van je leven?

Miracle Roadmap is een reis die ook jouw leven kan veranderen. In 16 weken ga je langs de belangrijkste gebieden voor een gelukkig leven: gezondheid, relaties, werk en geld. In live seminars, online sessies, meditaties en oefeningen én in een online community ga je volop stappen te zetten. Richting een leven met minder belemmeringen, meer energie en meer zelfvertrouwen. Meld je aan voor Miracle Roadmap en ontdek wat het leven jou nog meer te bieden heeft.