Wat is een cacaoceremonie?
Bij een cacaoceremonie drink je tijdens een bijzonder ritueel samen met anderen rauwe cacao. Dat is een drankje bestaande uit enkel heet water en rauw cacaopoeder. Ga uit van zo’n 30-60 gram cacao per kopje, vaak in combinatie met een snufje chili en soms een klein beetje honing of agavesiroop voor de zoetigheid.
Dus nee, dit is niet hetzelfde als je vertrouwde kopje warme chocolademelk. Rauwe cacao is cacao in een pure vorm, zonder toevoegingen en gemaakt van ongebrande cacaobonen. Rauwe cacao smaakt bitter en heel intens. Het is belangrijk om échte ceremoniële cacao te gebruiken, niet de standaard (gebrande) cacao uit de supermarkt. Hoe puurder de cacao is, hoe sterker het je kan transformeren tijdens een ceremonie.
Juist vanwege de bitterheid wordt cacao gebruikt voor ceremonies. Inheemse stammen zien cacao al eeuwenlang als een heilig drankje dat geschikt is om je hart te openen. Het idee is dat je door die bitterheid beter tot jezelf komt. Cacaoceremonies zijn oorspronkelijk een ritueel van de oude Maya’s en Azteken.
Hoe verloopt een cacaoceremonie?
Hoe een cacaoceremonie precies verloopt, verschilt per ceremonie. Soms zit je in een kring, soms sta je naast elkaar, soms liggen alle deelnemers op matjes op de grond. Bijna altijd wordt er ondertussen live muziek gemaakt, vaak met klankschalen, trommels of een gong. Bij de cacaoceremonie van 365 speelde laatst iemand didgeridoo. De rustige muziek helpt, net als het cacaodrankje, om nog meer tot jezelf te komen. Het is belangrijk dat een ervaren “ceremoniemeester” de ceremonie begeleidt.
Soms spreek je vooraf intenties of zegeningen uit. Daarna drinkt iedereen met aandacht en slokje voor slokje de cacao op. Af en toe zie je tijdens cacaoceremonies ook ademhalingsoefeningen, dans of meditaties. Dit versterkt de kracht van de cacao. Na afloop wissel je vaak ervaringen uit met andere deelnemers.
Let op: het is belangrijk om voor en na de cacaoceremonie genoeg water te drinken. Cacao werkt ontgiftend en onttrekt ook water aan je lichaam. Als je niet goed drinkt, kun je er een beetje hoofdpijn van krijgen. Water helpt om de cacao nog beter zijn werk te laten doen.
Wat is de kracht van cacaoceremonies?
De kracht van cacaoceremonies zit hem er vooral in dat rauwe cacao je helpt om je hart meer te openen. Je kunt daardoor diepere verbindingen leggen met jezelf en anderen, en kunt emotionele blokkades beter loslaten. Daarnaast heeft cacao allerlei gezondheidsvoordelen.
De Maya’s en Azteken zien de cacaoplant als een heilige boom. De cacaoplant staat bij deze stammen bekend om haar zachte energie, die je helpt om dichter bij je hart te komen en meer liefde te voelen. Een cacaoceremonie is dan ook vooral bedoeld om meer in contact te komen met je intuïtie en met alles wat zich afspeelt in je onderbewustzijn. Daarnaast kan het cacaodrankje helpen om meer rust in je hoofd te ervaren en je creativiteit te boosten.
Ook voor je lichaam is cacao goed. In cacao zitten onder andere de stofjes tryptofaan en tyramine. Die twee stimuleren serotonine in je lichaam, wat helpt om je gelukkiger te voelen. Je kent het misschien van chocola; ze zeggen niet voor niets dat een blokje chocola je gelukkiger maakt. Daarnaast bevat cacao antioxidanten (goed voor je immuunsysteem!) en mineralen (bevorderlijk voor je gezondheid!). Verder verbetert rauwe cacao de bloedtoevoer naar de hersenen.
Onmisbaar in je boekenkast...
... onze bestseller Zugether!
Dé manier om je echt gelukkiger te voelen is door sterk verbonden te zijn met je omgeving. Maar hoe bereik je dat als iedereen steeds meer met zichzelf bezig is? Met ons boek Zugether lees je over de kracht van verbinding en leer je diepe waardevolle relaties aan te gaan om uiteindelijk gelukkiger in het leven te staan.
Hoe voel je je na een cacaoceremonie?
Ieders ervaring tijdens en na een cacaoceremonie is anders. De ene persoon moet ervan huilen, de ander voelt zich opgelucht. De ene persoon wordt er vermoeider van, de ander barst na afloop juist van de energie. Over het algemeen voel je je na een cacaoceremonie meer open, minder geblokkeerd en gelukkiger.
Dit zijn een paar andere dingen die je na een cacaoceremonie kunt merken:
- De ceremonie helpt je om meer naar je intuïtie te luisteren.
- Je komt meer in contact met je onderbewustzijn.
- Je wordt er rustig van en leert om je gedachtestroom stop te zetten.
- Je krijgt een euforisch gevoel door de stofjes in cacao.
- Je ervaart een fijne creativiteitsboost.
- Je kunt je beter verbinden met jezelf én anderen.
- Je voelt je er alerter door en je bloedtoevoer verbetert.
Hoe lang duurt een cacaoceremonie?
De meeste cacaoceremonies duren minimaal 20 minuten. Het duurt namelijk zo’n 20 minuten voordat je iets gaat merken van de cacao. Mensen die heel gevoelig zijn, kunnen er al eerder iets van merken. Ook na afloop dingen voor jezelf opschrijven of in verbinding met anderen ervaringen uitwisselen is onderdeel van de ceremonie. Zo kun je nog beter blijven bij wat de ceremonie in je heeft losgemaakt.
Zijn cacaoceremonies gevaarlijk?
Cacao is in principe hartstikke veilig. Wel is een cacaoceremonie niet geschikt voor mensen met een hoge bloeddruk of hartproblemen. Cacao stimuleert de bloeddruk, wat niet handig is in combinatie met die gezondheidsklachten. Verder kun je beter iets minder cacao gebruiken als je antidepressiva slikt. Wij moedigen mensen aan om vooral zelf te voelen hoeveel cacao jij aankunt en wat voor jou fijn voelt.
Ga verder altijd naar begeleide cacaoceremonies waarbij iemand aanwezig is die hier veel kennis van heeft. Diegene kan je goed begeleiden en let ook op de veiligheid.
Dus: is een cacaoceremonie iets voor jou?
Bij Miracle Roadmap is een grote cacaoceremonie regelmatig onderdeel van het programma. Een mooie manier om kennis te maken met zo’n ceremonie! Ieders ervaring met de ceremonie is weer anders. Soms is het compleet jouw ding, soms heb je er minder mee. Dat is allemaal oké. Het is vooral mooi om jezelf op zo’n manier uit je comfortzone te pushen en iets nieuws te proberen. Wie weet brengt een cacaoceremonie ook jou veel waardevols.