Wat is werkstress?

Werkstress is een vorm van stress die ontstaat in of door de werksituatie. Dit kan bijvoorbeeld komen door een te hoge werkdruk, maar ook de werksfeer en hoe we de werksituatie ervaren hebben hier invloed op. Soms kan de combinatie van werk en privé er ook voor zorgen dat je uitgeput raakt. Ga eens na bij jezelf: levert je werk je nog genoeg energie op? Of ben je vooral gespannen en vermoeid na een dag werken? Hoewel ervaring met een burn-out uiteindelijk een cadeau kan zijn (want dat nooit meer), begrijpen we dat je dit liever voor bent. Tijd dus om die overload aan werkstress aan te pakken!

Hoe weet ik of ik werkstress heb?

Werkstress kan zich uiten in zowel mentale als fysieke klachten. Je merkt bijvoorbeeld dat je moeite hebt je op je werk te concentreren, een wat korter lontje hebt of dat prikkels (bijvoorbeeld muziek of telefonerende collega’s) je al snel teveel worden. Ook spanningshoofdpijn, een hoge hartslag, vastzittende schouders en vermoeidheid zijn veelvoorkomende klachten bij werkstress. Weten hoe om te gaan met stress op het werk kan helpen deze klachten te verminderen of zelfs te voorkomen.

Podcast

Hoe kom je af van stress?

Hoe kom ik af van stress, hoe pieker ik minder, hoe volg ik meer mijn intuïtie of hoe stap ik uit de ratrace? Dit zijn slechts een paar voorbeelden van vragen van luisteraars die wij beantwoorden tijdens onze podcast. Luister jij al? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en we mailen je wekelijks met nieuwe inspirerende podcast onderwerpen!

Oorzaken werkstress

Als eerste wil je erachter komen waar je werkstress precies vandaan komt. Misschien stel je wel te hoge eisen aan jezelf, gaat de omgang met een collega moeizaam of heerst er geen fijne sfeer op kantoor. Ook een te hoge werkdruk, te veel (of te weinig) zelfstandigheid of pestgedrag kunnen tot stress op het werk leiden. Vind je het lastig om te ontdekken waar je werkstress vandaag komt? ? Probeer dan eens in een schrift of in de notities van je telefoon bij te houden wanneer je je gestresst voelt. Wanneer je dit een tijdje doet, zul je vanzelf patronen ontdekken. 

Werkstress verminderen

Werkstress neemt niet af door minder te werken, maar wel door anders te werken. Tijd dus voor een actieplan om die werkstress eens goed aan te pakken. We hebben een paar fijne tips voor je op een rij gezet. Welke tips het best werken, verschilt per persoon. Misschien spreekt een bepaalde tip je wel helemaal niet aan, maar blijkt dat toch de oplossing voor je te zijn. Onze tip is dan ook: ga dit proces aan met een open instelling en een een nieuwsgierige blik en je zult zeker weten je werkstress de baas te worden. Welk van deze tips neem jij mee naar je werk?

1. Leer ‘nee’ zeggen

‘Nee’ zeggen klinkt zo makkelijk, maar we weten allemaal dat dit in de praktijk lang niet altijd het geval is. Toch is dit de beste tip als het aankomt op het verminderen van je werkstress. Ergens best logisch, want een (te) hoge werkdruk vormt voor veel werkenden een grote stressfactor. ‘Nee’ zeggen vinden we echter lastig. De pleaser in ons wil het graag alles en iedereen naar hun zin maken.  Dit pakt – met name voor onszelf – niet altijd even goed uit. Tijd om dus vaker nee te zeggen en jezelf op één te zetten. Hierbij helpt het om …

  • … je doel voor ogen te houden. Draagt de vraag van de ander daaraan bij? Of staat het het bereiken van jouw doelen in de weg?
  • … vragen op te vatten als zakelijk verzoek. Werkgerelateerde vragen zijn niet persoonlijk, dus trek het je niet aan als je je collega of leidinggevende niet kunt helpen.
  • … de ander kort en krachtig van een antwoord te voorzien. Dringt de ander toch aan? Blijf bij je standpunt of kijk naar uitruilmogelijkheden.
  • … een denkpauze in te lassen als je niet direct een antwoord paraat hebt. Je mag de tijd nemen om over een vraag na te denken en er op een later moment weer op terugkomen.
planner-planning-tegen-stress-overzicht-jpg

2. Creëer overzicht

Overzicht aanbrengen zorgt voor rust. Probeer dus prioriteiten te stellen. Richt je agenda goed in. Of maak dagelijkse to-do lijstjes. Vind je het lastig om hiermee te beginnen? Vraag eens hulp aan een collega of een leidinggevende. Als je zelf het overzicht kwijt bent kan het fijn zijn als iemand anders even meekijkt. Vooral in tijden van stress kan het uitdagend zijn hier rustig voor te gaan zitten. Toch bevelen we dit sterk aan: de hoeveelheid rust die overzicht met zich meebrengt, betaalt zich ruimschoots terug in de bergen werk die je kunt verzetten. Houd ook ruimte vrij in je agenda, soms duren dingen langer dan gedacht.

3. Maak werkstress bespreekbaar

Wil je je werkstress aanpakken? Doe dit dan niet alleen en maak het bespreekbaar op je werk. Dit kan misschien wat spannend zijn, maar alleen dan kunnen mensen je helpen. Misschien ontdek je samen dat een taak prima (tijdelijk) door een collega kan worden overgenomen. Ook kan je leidinggevende met je meedenken hoe je werksituatie zo ingericht kan worden dat je minder stress ervaart. Door erover te praten krijg je misschien ook wel ruimte om bepaalde vaardigheden tegen werkstress te ontwikkelen. Doe bijvoorbeeld mee met de gratis masterclass stop de stress. Hierin delen we vaardigheden voor een stressvrij en ontspannen leven.

4. Neem voldoende pauze

De hele dag achter een computer zitten is topsport voor ons brein. Net als sporters rust behoeven, hebben ook onze hersenen rust nodig om maximaal te presteren. Neem daarom voldoende pauze om je brein weer op te laden. Schieten pauzes er al snel bij in? Probeer dan de Pomodoro techniek eens uit. Deze populaire techniek focust zich op het optimaal benutten van jouw aandacht op de taken die jij gedaan wilt hebben. 

  • Besluit eerst welke taak je wilt oppakken en zet een kookwekker op 25 minuten. Werk aan de gekozen taak tot de wekker gaat en neem een korte pauze van bijvoorbeeld 5 minuten. 
  • Gun jezelf gedurende deze 5 minuten echt even een break en ga achter je computer weg. Loop naar het koffiezetapparaat, steek je neus even buiten de deur of ga naar het toilet.
  • Herhaal deze cyclus enkele malen (4 keer is gebruikelijk) en neem vervolgens een langere pauze van 15 tot 30 minuten. Naar buiten gaan en wandelen is een goede besteding van deze tijd. Je zult zien dat je sneller ontspant, je beter kunt concentreren en dus meer werk kunt verzetten.

5. Zorg voor minder afleiding

Hoewel kletsen met collega’s reuze gezellig is (guilty!), kan het enorm afleiden van je taken met stress als gevolg. Ook muziek, telefoongesprekken op de achtergrond en binnenkomende e-mails kunnen je van je werk afhouden. Door al deze afleiding duurt het niet alleen veel langer om een taak uit te voeren, het levert je ook frustratie op. Vooral vlak voor het weekend of als er een deadline nadert is dat niet fijn.

Probeer dus om zoveel mogelijk afleiding te voorkomen. In ieder geval voor bepaalde tijdvakken op je werkdag. Werk bijvoorbeeld met een noise cancelling headset op, check op vaste momenten je e-mail of zonder je af door op een stilteplek te gaan zitten. Ook thuis werken kan helpen bij het focussen op je werk, al kunnen daar weer andere afleidingen op de loer liggen.