3. Zie liefdesverdriet ook als een begin (in plaats van een einde)

Liefdesverdriet staat niet alleen voor het einde van iets. Het is ook het begin van een innerlijke transformatie. Door het proces door te maken, kun je veel leren over wie je bent, wat bij je past en waar je voor staat. Liefdesverdriet en de pijn die daarbij komt kijken, laat je vaak ook zien waar nog groeikansen liggen en wat je uitdagingen zijn. Dat is confronterend. Uiteraard. Maar zie het als een leerkans. Liefdesverdriet reikt je niet alleen verdriet aan, maar ook een spiegel.

Dat laat het verhaal van Roos ook goed zien. Ze leek tijdens de relatie voor haar geluk volledig afhankelijk te zijn van de aanwezigheid van haar partner. De aanwezigheid van haar partner was als een infuus van geluk. Een infuus dat ze nodig had om eigenwaarde uit te halen en zich goed te voelen. Nu ze zonder elkaar zijn, gaat ze dat soort patronen doorzien en kan ze ervan leren. Voor een volgende relatie, maar zeker ook voor de relatie met zichzelf.

4. Ontdek hoe jij de poort naar liefde kunt openen

Veel mensen hebben op één of andere manier moeite met liefde geven en ontvangen. Liefdesverdriet kan je wijzen op de blokkades die jij misschien hebt. We onderscheiden drie poorten naar liefde die op slot kunnen zitten en daarmee liefde (deels) buiten de deur houden: 

  1. de angst om je identiteit te verliezen;
  2. de angst om kwetsbaar en afhankelijk te zijn;
  3. de angst voor vergankelijkheid (“Alles gaat voorbij”).

Zodra je weet wat jouw hart op slot zet of waar jouw obstakel zit, weet je ook wat je kunt doen om weer meer liefde te voelen. Niet alleen in een liefdesrelatie, maar in relaties met alle mensen om je heen.

Roos zat vast in identificatie en afhankelijkheid. Ze identificeerde zich met haar partner (“Zonder hem ben ik niets”) en stelde zich afhankelijk van hem op. Als hij haar geen liefde kon geven, dan voelde ze zich weinig waard. Wat voor haar hielp, was beseffen dat liefde geen bezit is, maar een staat van zijn. Ook als iemand niet bij je is of niet zegt “Ik hou van jou”, kan er liefde zijn. Dát besef kan voor haar de deur openen naar zelfstandigheid en innerlijke vrede. Oftewel: de deur naar transformatie. 

5. Blijf vooral goed zorgen voor jezelf

We zoeken uiteindelijk allemaal liefde en geborgenheid. Iedereen wil tenslotte graag gehoord en gezien worden en geliefd zijn door anderen. Maar in feite zijn we daardoor ook allemaal verslavingsgevoelig voor de liefde. Zeker als je van jezelf onzeker bent, kan liefde – als je niet uitkijkt – een opvulling worden voor je gebrek aan zelfliefde. 

Ook bij Roos lijkt dit te spelen. Ze overwoog eerst zelfs in een voor haar niet prettige liefdesrelatie te blijven omdat ze het in de kern waarschijnlijk eng vindt om alleen te zijn of zichzelf geen liefde waard vindt. Een relatie geeft haar de bevestiging die ze zichzelf niet kan geven.

Maar als je gezonde relaties wilt aangaan, is het juist belangrijk dat je een gezonde relatie met jezelf hebt. Kun jij je belemmerende overtuigingen sussen? En jezelf, ook als je fouten maakt en imperfecties hebt, goed genoeg vinden? Als jij echte liefde voor jezelf voelt, dan wordt het ook makkelijker om de echte liefde van anderen te ontvangen. Een mooie les die liefdesverdriet je kan leren!