Ik ben veranderd; mijn omgeving verandert niet mee
Iedereen verandert. Je bent vandaag al niet meer wie je gisteren was. Maar als je aan bepaalde thema’s gaat werken of grote gebeurtenissen meemaakt, verander je vaak al helemaal razendsnel. Een mooie ontwikkeling waar je zelf hopelijk ook trots op bent! Maar het kan goed zijn dat je omgeving daar niet altijd direct enthousiast op reageert.
We horen weleens van lezers of van deelnemers aan Miracle Roadmap iets in de trant van “Ik ben veranderd, maar mijn omgeving vindt daar iets van”. Of beter gezegd: jij verandert, maar je omgeving blijft zoals die was. Ze hebben dezelfde verwachtingen als die ze eerder van jou hadden. En dat matcht niet met wie je nu bent. Hoe ga je daarmee om?
Dat kan op allerlei manieren zijn:
- Je leidinggevende was gewend dat jij spoedjes altijd kunt oppakken en nooit te beroerd bent om over te werken. Hij moet eraan wennen dat jij nu vaker je grenzen aangeeft en ‘nee’ zegt.
- Je partner heeft niets met spiritualiteit, terwijl jij je de afgelopen tijd veel in dit thema bent gaan verdiepen. Je voelt je soms onbegrepen en het frustreert je dat je hier niet met haar over kunt praten.
- Mensen vinden je “egoïstisch” nu je vaker voor jezelf kiest. Terwijl je ook heel goed andere keuzes kunt maken dan eerst en er tóch voor anderen kunt zijn. Dat is niet egoïstisch. Juist als je dicht bij jezelf blijft en ook voor jezelf zorgt, kun je meer vanuit liefde (in plaats van vanuit pleasen) geven aan anderen.
- Je had altijd een bruisend sociaal leven en ging naar het ene na het andere feestje. Maar je hebt inmiddels ontdekt dat je meer rust nodig hebt en neemt die nu ook. Je vrienden vinden dat maar “saai” en missen de oude jij.
- Je ouders vinden bepaalde keuzes maar gek. Ze snappen niet dat jij je goede baan verruilt voor een leukere functie die minder goed betaalt, dat je een grote reis gaat maken of dat je je relatie hebt verbroken. Ze maken zich zorgen of je wel de juiste keuzes maakt, terwijl jij vierkant achter die keuzes staat.
- Je zit in een nieuwe levensfase. Je bent opnieuw single, zit juist na jaren weer in een relatie, krijgt kinderen, bent gestopt met werken… Dat brengt andere keuzes en een andere tijdsbesteding met zich mee. Daardoor matchen jouw behoeften misschien niet altijd met die van anderen.
- Of je vrienden praten non-stop over koetjes en kalfjes. Jij mist de diepgang, die je bij andere mensen wel vindt. Soms ben je helemaal klaar met de alledaagse onderwerpen. Maar je vrienden lijken jouw gespreksonderwerpen dan weer veel te diepgaand te vinden.
Je voelt je eenzaam doordat je bent veranderd
In al die gevallen kun je je eenzaam voelen ondanks dat je veel mensen om je heen hebt. Je hebt juist zo hard gewerkt om te zijn wie je bent en hebt daarvoor patronen doorbroken en belemmerende overtuigingen uit de weg gewerkt. Waarom is je omgeving dan niet gewoon enthousiast voor je?
Het is logisch dat je je eenzaam voelt. Grote veranderingen in je leven kunnen ervoor zorgen dat je meer afstand voelt tot mensen die een ander levenspad doorlopen. Denk maar eens aan de tijd dat voor het eerst een vriend of vriendin kinderen kreeg, terwijl jij (nog) geen kinderen had. Of je nu wilt of niet, dat heeft impact op jullie relatie. Misschien heeft die vriend opeens minder tijd voor je, veranderen de gespreksonderwerpen en is hij niet meer het vrije feestbeest dat je gewend was. Dat kan pijnlijk zijn, voor beide kanten. Jullie konden het altijd zo goed vinden. Is dat nu weg?
Maar nee, een relatie, vriendschap of ander type band hoeft niet weg te zijn als jij verandert of als de ander verandert. De relatie kan mee veranderen. Het belangrijkste is dat je met respect naar elkaar blijft kijken. Dat jij jezelf blijft en de ander ook. En dat je niet probeert om de ander met jou mee te trekken in jouw verwachtingen van die persoon of van jullie band.
Probeer de ander niet te “bekeren”
Als jij zelf veel waardevolle dingen hebt geleerd of veel hebt gehad aan een programma, cursus of levensverandering, dan heb je vast de neiging om anderen daar uitgebreid over te vertellen. Dat is mooi en goed. Het is immers onderdeel van jouw leven, en het is fijn als je dierbaren daarin kunt meenemen.
Maar pas er wel voor op dat “vertellen” niet verandert in “proberen te bekeren”. Je kunt bijvoorbeeld enthousiast praten over een programma dat je hebt gevolgd, over hoe je bent veranderd en over wat dat voor je heeft betekend. Maar laat de keuze aan de ander of hij/zij hier ook voor openstaat. Wie weet inspireer je die persoon om het ook een kans te geven. Maar als diegene er (nog) niet voor openstaat, respecteer dat dan ook. Daarmee voorkom je onnodige wrijving.
Hopelijk kun je met jouw verhaal anderen inspireren om ook zichzelf te zijn en hun eigen pad te volgen daarnaartoe. Hun pad is misschien een ander pad dan het jouwe, maar het is juist mooi als jullie ieder je eigen weg volgen en elkaar daarbij alsnog niet verliezen.
Onmisbaar in je boekenkast...
... onze bestseller Zugether!
Dé manier om je echt gelukkiger te voelen is door sterk verbonden te zijn met je omgeving. Maar hoe bereik je dat als iedereen steeds meer met zichzelf bezig is? Met ons boek Zugether lees je over de kracht van verbinding en leer je diepe waardevolle relaties aan te gaan om uiteindelijk gelukkiger in het leven te staan.
Kijk naar wat jullie wél gemeen hebben
Merk je dat jullie op bepaalde vlakken niet matchen? Kijk dan wat jullie andere raakvlakken zijn. Waarover kun je wel goed met iemand praten? Waarin voelen jullie elkaar goed aan? Wat hebben jullie samen meegemaakt?
Heb je bijvoorbeeld een vriendin die je al vanaf de basisschool kent en hebben jullie altijd goed kunnen praten over veel dingen? Dan is er vast ook nu nog genoeg waar jullie wél op matchen. Soms helpt het om nieuwe mensen te verzamelen met wie je over nieuwe thema’s kunt spreken die nu ook spelen in je leven. En om met anderen weer andere thema’s aan te halen.
Elke vriendschap of band kan je iets anders brengen. Het kan bijvoorbeeld goed zijn dat je met de ene vriendin mooie diepgaande gesprekken hebt over jullie familieachtergrond. Met haar kun je alles bespreken en dat is heel waardevol. Een andere vriendin kent familieopstellingen niet, maar je kunt met haar wel goed praten over werk. Als je daar keuzes over moet maken, is zij de persoon naar wie je toe gaat. En zit je er even doorheen en zoek je iemand die je opvrolijkt? Dan is een andere vriend daar weer goed in.
Het beste wat je kunt doen, is jezelf zijn
Je kunt volledig in de weerstand schieten of geïrriteerd raken als anderen je niet direct stimuleren in jouw proces. Maar het beste wat je kunt doen, is jezelf zijn en blijven. Blijf trouw aan jouw weg, aan de lessen die jij hebt geleerd en aan wie je nu bent. Laat je niet terugfluiten of ontmoedigen door anderen die er anders in staan.
Jij loopt jouw pad, doet jouw ontdekkingen en ontwikkelt je op jouw manier. Anderen volgen hun pad. Soms lopen de paden uiteindelijk toch andere richtingen op en verlies je elkaar uit het oog. Maar kijk naar elkaar met liefde. Dat jullie anders zijn, is niet verkeerd. Het is juist iets heel moois dat je kunt leren van de verschillen en ondanks dat de overeenkomsten kunt blijven zien.
Dus wat is het beste wat je kunt doen als iemand nog eens zegt “Wat ben jij veranderd!”? Antwoord simpelweg: “Ja, ik ben veranderd en daar voel ik me goed bij.” Dan kan de ander daar zeker iets van vinden, maar sta jij er zonder oordeel en met vooral liefde in. Liefde voor de ander en liefde voor jezelf.