Wat is een nieuwetijdskind?

Een nieuwetijdskind is een kind dat een sterke intuïtie heeft en gevoelig is voor de energie van anderen. Daarnaast is het kenmerkend voor nieuwetijdskinderen dat zij het vaak als hun missie zien om de wereld te helpen en veranderingen te realiseren. 

De term “nieuwetijdskinderen” komt vanuit het idee dat er een “nieuwe tijd” aan zit te komen, waarin meer ruimte is voor spiritualiteit. Nieuwetijdskinderen zijn hier om ons voor te bereiden op die tijd. Omdat nieuwetijdskinderen niet alleen nu worden geboren, kan het zijn dat je al volwassen bent en nu ontdekt dat je geboren bent als nieuwetijdskind.

Ondanks dat de naam anders doet vermoeden, hoeft een “nieuwetijdskind” niet per se een kind te zijn. Je kunt ook een inmiddels volwassen nieuwetijdskind zijn. In de praktijk zie je vaak dat nieuwetijdskinderen eerst hun weg hierin moeten vinden. Ze lopen bijvoorbeeld in hun puberteit aan tegen hun gevoeligheid, voelen zich onbegrepen of nemen te veel verantwoordelijkheid op zich. Pas rond hun dertigste verjaardag of nog later zijn ze er klaar voor om naar hun levensmissie op zoek te gaan en daar invulling aan te geven.

Nieuwetijdskind en hoogsensitiviteit

Nieuwetijdskinderen zijn bijna altijd ook hoogsensitief. Andersom is niet iedereen die hoogsensitief is ook een nieuwetijdskind. Hoogsensitiviteit betekent dat je bovengemiddeld gevoelig bent voor prikkels én dat je prikkels sterker verwerkt. Je merkt het daardoor eerder als bijvoorbeeld de energie in een groep niet fijn is of laat je makkelijker meeslepen door emotionele gebeurtenissen. In het algemeen beleef je dingen intenser.

Ook nieuwetijdskinderen zijn heel gevoelig. Daarnaast passen veel kenmerken van volwassen nieuwetijdskinderen bij hooggevoeligheid. En andersom. Ook hoogsensitieve personen voelen zich vaak anders dan anderen. Zij zijn ook gevoelig voor stemmingen en hebben ook een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Als je hooggevoelig bent, kan het dus goed zijn dat je veel herkent van de beschrijving van nieuwetijdskinderen.

Overigens wordt hoogsensitiviteit steeds meer erkend in de gezondheidszorg en psychologie. Het is een eigenschap die 20% van de mensen heeft. De term “nieuwetijdskinderen” komt meer uit de spirituele hoek en wordt nog niet door iedereen erkend. Er worden wel veel boeken over geschreven, waardoor de term al jarenlang aan bekendheid wint.

Wat zijn de kenmerken van een volwassen nieuwetijdskind?

Er is niet één beschrijving die voor ieder nieuwetijdskind geldt. Ieder volwassen nieuwetijdskind is anders, dus je hoeft je niet in alle kenmerken te herkennen. Wel zijn er een paar kenmerken die vaak genoemd worden bij volwassen nieuwetijdskinderen. 

Als je een groot deel van deze kenmerken herkent bij jezelf (en deze kenmerken ook al had als kind), dan kan het zijn dat je een volwassen nieuwetijdskind bent.

 1. Je bent hoogsensitief. Je neemt prikkels sterker waar en verwerkt die ook dieper.
 2. Je hebt een sterke intuïtie en voelt vaak vanuit een onderbuikgevoel aan waar je wel of niet goed aan doet.
 3. Je was al op jonge leeftijd wijs en volwassen. Vaak wordt dan ook gezegd dat je een oude ziel bent. Je had al als kind veel levenswijsheid in je.
 4. Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel, vaak al vanaf jongs af aan. Dit komt deels doordat je van nature aanvoelt wat anderen nodig hebben.
 5. Je voelt de missie om de wereld te veranderen of iets positiefs voor anderen te betekenen.
 6. Je staat spiritueel in het leven (of bent aan het spiritueel ontwaken). Je hebt geleerd of bent aan het leren om meer vanuit je gevoel te leven. 
 7. Je bent vooral op een creatieve of sociale manier intelligent. Je haalde misschien niet altijd de beste cijfers op school. Jouw intelligentie zit hem vooral in mensen goed kunnen aanvoelen en creatief zijn.
 8. Je bent gevoelig voor stemmingen van anderen.
 9. Je hebt een groot rechtvaardigheidsgevoel. Zo heb je veel moeite met leugens en bedrog.
 10. Je bent eigenzinnig of eigenwijs en stelt vragen die anderen niet stellen en neemt dingen niet zomaar voor waar aan.
 11. Je bent soms overgevoelig, waardoor je bijvoorbeeld eerder een allergie, voedselintolerantie of eczeem ontwikkelt (nu of als kind). 
 12. Je hebt een grote liefde voor de natuur (en voor dieren).
 13. Als baby huilde je veel
 14. Je hebt mogelijk spirituele gaven
 15. Je vindt het soms moeilijk om grenzen aan te voelen, omdat je het lastig vindt om onderscheid te maken tussen wat bij de ander ligt en wat bij jou.
 16. Je hebt je vaak anders dan anderen gevoeld. Daardoor kun je je ook eenzaam voelen. Je hebt vaker het idee gehad dat jij alleen bent in de manier waarop je in het leven staat.

Voordat je verder leest...

… lees dan even dit. Wil je afscheid nemen van onrust in je hoofd? Meld je dan nu aan voor het gratis webinar ‘van Ruis naar Rust’ en ontdek de sleutel om veel meer innerlijke rust en vrede te voelen. We gaan het onder andere hebben over een aantal onmisbare stappen om je te bevrijden van belemmerende overtuigingen, twijfels en onzekerheid. Een gloednieuw webinar bomvol tips en inzichten, dit wil je niet missen!

Wat kun je doen als je een volwassen nieuwetijdskind bent?

Als nieuwetijdskind heb je niet méér talenten dan anderen. Je bent ook niet beter dan de rest. Dat je een nieuwetijdskind bent, betekent wel dat je intuïtie sterk is ontwikkeld en dat je daardoor goed kunt aanvoelen wat mensen nodig hebben. Met die gave kun je op jouw manier de wereld mooier maken. Helaas zal niet altijd iedereen je begrijpen of vinden mensen je misschien soms “anders” of “zweverig”. Maar weet dat je prachtige dingen kunt bereiken. 

Volgens psychologie Esther Morales León is het belangrijk dat je als volwassen nieuwetijdskind leert om jezelf te accepteren en dat je de tijd neemt om je persoonlijke missie te ontdekken. Zo kom je het beste tot je recht en zal je je het fijnst voelen.

Tegelijkertijd moet je als volwassen nieuwetijdskind oppassen dat je niet over je grenzen gaat. Eén van de minder leuke kenmerken van een volwassen nieuwetijdskind is een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Je kunt jezelf voorbijlopen door steeds bezig te zijn met de ander. Pas dus op dat je niet te veel gaat pleasen. Laat soms de verantwoordelijkheid bij iemand anders liggen en blijf altijd naar jouw behoeften en verlangens luisteren.

Wil je als nieuwetijdskind meer uit jezelf en uit je leven halen?

Heb jij het gevoel dat er meer in jou én in het leven zit? Loopt op zich alles op rolletjes, maar mis je diepgang en ben je benieuwd wat het leven je nog meer kan bieden? Kijk dan eens of ons programma Miracle Roadmap jouw leven positief kan veranderen. Wat je droom ook is en waar je ook staat, met dit 16-weekse programma ga je in een stimulerende community op reis voorbij alles wat je weet en denkt te weten. 

Je leert je leven anders in te richten, belemmerende overtuigingen van je af te schudden, te vertrouwen op je intuïtie en je diepste dromen te ontdekken. Zo leer je weer te leven vol energie en liefde. Ook leer je betekenis te geven aan het leven op een manier die bij jou past. Klinkt dat nog vaag en wil je meer weten? Lees verder op onze info-pagina en ontdek daar of Miracle Roadmap bij jou past.