Wat is een oude ziel?

De term “oude ziel” komt uit de reïncarnatie-theorie. Je bent volgens de definitie een oude ziel als je al meerdere keren hier op aarde hebt rondgelopen en daardoor eerder (op onderbewust niveau) veel levenservaring hebt opgedaan. Je komt wijs over, alsof je al ouder bent dan je bent. Voor de goede orde: vaak zal je niet écht het gevoel hebben dat je al jarenlang op aarde rondloopt. Je herinnert je dat niet. Dit speelt meestal op een onderbewust niveau

De reïncarnatie-theorie gaat ervan uit dat je eerdere levens en ervaringen onderbewust hebt opgeslagen. Je kunt soms het gevoel hebben dat je al eerder hebt geleefd, maar vaker zal dat op een meer onbewust niveau spelen. Daardoor kun je bijvoorbeeld heel wijze adviezen geven (die je volgens de theorie onbewust in een eerder leven hebt geleerd) of gaat het je makkelijker af om dankbaar te zijn en onbenullige frustraties los te laten.

Ook kinderen kunnen een oude ziel hebben. Zelfs al op heel jonge leeftijd. Je huidige leeftijd zegt namelijk niets over hoe oud je ziel wel of niet is. Kinderen met een oude ziel worden nieuwetijdskinderen genoemd.

Ben ik een oude ziel?

Als je een oude ziel bent, heb je vaak een sterk ontwikkeld bewustzijn. Je voelt goed aan wat mensen nodig hebben, bent regelmatig een luisterend oor voor anderen, hebt een levendige binnenwereld en kunt goed op jezelf reflecteren. Soms voel je je misschien anders dan anderen, omdat je meer bezig bent met diepgaande thema’s, zoals zingeving, dan mensen om je heen. 

Of jij een oude ziel bent, kun je herkennen door naar een aantal bekende oude-ziel-kenmerken te kijken. Elk van deze kenmerken kan een aanwijzing zijn dat jij een oude ziel hebt. Houd er wel rekening mee dat het zich bij iedereen anders uit. Zo houden veel oude zielen zich bezig met spiritualiteit, maar kun je ook een oude ziel zijn als dat thema (nog) geen belangrijke rol in je leven speelt.

De 10 kenmerken van een oude ziel

Dit zijn 10 typische kenmerken van een oude ziel. Kijk eens of jij ze bij jezelf herkent. Dat kan een teken zijn dat jij inderdaad een oude ziel bent.

1. Je voelt je soms anders

Jij leeft graag met je hart. Je houdt van diepgaande gesprekken en van mensen met een passie en je geeft niet zoveel om de allernieuwste technologie of om een dure auto op de oprijlaan. Jij kunt al intense dankbaarheid voelen als je door de natuur wandelt, terwijl dat voor een ander misschien “gewoon een wandeling” is.

Soms voel je je door dat alles anders dan anderen. Je voelt je misschien zelfs af en toe eenzaam. Ben jij de enige met die afwijkende interesses en met deze kijk op dingen? Anderen vinden het wellicht maar zweverig wat je zegt en doet. Of je kunt op een verjaardag niet direct meepraten met de standaard onderwerpen. 

In werkelijkheid is er niets mis met jou, net zo min is er iets mis met anderen. Jij bent gewoon gewend om op een andere manier naar dingen te kijken. Het materialistische leven vind je maar “leeg”, wat maakt dat je soms niet-mainstream interesses hebt.

2. Je bent hoogsensitief

Mensen die een oude ziel zijn, zijn vaak ook hoogsensitief. Dat betekent dat je meer prikkels oppikt dan de meeste mensen om je heen. Bovendien voel je goed aan hoe de energie is in een ruimte. Is iedereen op zijn gemak? Spelen er dingen? Kropt iemand bepaalde emoties op?

Dat alles kun je merken aan de groep. Soms zit dat je misschien in de weg, maar weet dat het ook juist een kracht kan zijn. Jij bent vaak degene die goed voelt wat er nodig is om de energie in de ruimte te verbeteren.

3. Je hebt soms stilte nodig om op te laden

Tijd voor jezelf hebben is voor een oude ziel cruciaal. Jij laadt op door stilte om je heen, juist omdat je de energie van anderen goed aanvoelt en soms ook overneemt. 

Je hebt een levendige binnenwereld en gaat daar graag in op. Daarom werkt het voor jou goed om bijvoorbeeld in de natuur te zijn of thuis onder een deken te kruipen met een goed boek. Zeker als je net veel sociale activiteiten of een drukke werkdag achter de rug hebt.

Je hebt er baat bij om soms even geen sociale verplichtingen te hebben, social media links te laten liggen en werkdruk van je af te schudden. Zo blijf je op je best. Oude zielen zijn dan ook vaak introvert of ambivert.

4. Je praat graag over diepgaande dingen

Je voert het liefst gesprekken over diepgaande onderwerpen. Over waar mensen blij van worden. Wat hen drijft in het leven. Wat hen heeft geraakt. Gesprekken over de laatste showbizzroddels, het opstappen van de premier of – nog erger – het weer van vandaag boeien jou niet zo. 

Ook praten over wat je dwarszit, vind je meestal niet ingewikkeld. Je weet goed onder woorden te brengen wat er speelt en vindt het juist fijn als mensen daarnaar vragen. Overigens is om hulp vragen op het moment suprême voor jou niet altijd makkelijk. Door je zelfreflectie ben je gewend om dingen zelf op te lossen, iets wat niet altijd even handig is.

Voordat je verder leest...

… lees dan even dit. Wil je afscheid nemen van onrust in je hoofd? Meld je dan nu aan voor het gratis webinar ‘van Ruis naar Rust’ en ontdek de sleutel om veel meer innerlijke rust en vrede te voelen. We gaan het onder andere hebben over een aantal onmisbare stappen om je te bevrijden van belemmerende overtuigingen, twijfels en onzekerheid. Een gloednieuw webinar bomvol tips en inzichten, dit wil je niet missen!

5. Je maakt je minder snel druk

Natuurlijk kun je soms piekeren of angst hebben. Je hebt ook weleens stress over dingen die je belangrijk vindt en die niet lekker lopen. Maar regelmatig vraag je je af waarom vrienden of collega’s zich toch zo druk maken over bepaalde – in jouw ogen – onbenullige dingen. Denk aan een bepaalde ruzie op het werk, een kilo meer of minder of de bumperklever achter je op de weg. Jij haalt er makkelijker je schouders voor op.

6. Je hebt een sterke behoefte aan groei

Voor jou is een betekenisvol leven heel belangrijk. Daarom wil je continu nieuwe dingen leren en jezelf blijven ontwikkelen. 

Vergis je niet: dat betekent niet dat jij nooit tegen hobbels aanloopt. Ook als oude ziel kun je worstelen met bijvoorbeeld angst, depressie, overspannenheid, burn-out of andere soorten pijn. Maar die pijn is vaak achteraf gezien de uitdaging die je inspireert en dwingt om (verder) te groeien. 

7. Je bent spiritueel

Al vanaf jongs af aan houd jij je bezig met thema’s als zingeving, geluk en de betekenis van jouw leven. Je bent geïnteresseerd in spiritualiteit, op welke manier dan ook, en gelooft dat je met een reden hier op aarde rondloopt. 

Het kan zijn dat je bewust spiritueel ontwaakt bent. Of misschien ben je daar nog volop mee bezig of doe je juist (nog) niet zoveel met dit thema. Niet iedereen die een oude ziel heeft, is actief bezig met spiritualiteit. Bewust iets bijdragen aan de wereld om je heen of aan toekomstige generaties, is bijvoorbeeld ook al een vorm van verder kijken dan enkel jijzelf en jouw bestaan.

8. Je hebt een sterke intuïtie

Jouw onderbuikgevoel laat je niet vaak in de steek. Vaak voel je al op het moment zelf welke keuze je te maken hebt in een situatie. Je kunt niet eens altijd uitleggen waarom een keuze wel of niet passend voelt. Het voelt gewoon goed zo, en dus ga je ervoor. Of juist niet.

Volgens de theorie over oude zielen heb je zo’n sterke intuïtie doordat je die dingen in eerdere levens al hebt meegemaakt. Je herinnert het je niet, maar onderbewust komen deze situaties je bekend voor. 

9. Mensen zien jou vaak als een luisterend oor

Jij voelt vaak goed aan wat de ander nodig heeft. Anderen komen dan ook regelmatig naar je toe voor advies of om hun hart te luchten. Ze zien jou als iemand die vaak weet wat te zeggen en met helpende adviezen komt. Alsof je ouder bent dan je eigenlijk bent. Dat is dan ook een typisch kenmerk van een oude ziel.

De keerzijde hiervan is dat je snel verantwoordelijkheid neemt. Ook als dat niet nodig is. Je vindt dat je dingen moet voorkomen of dat je er voor anderen moet zijn. Zelfs als je eigenlijk niet de energie hebt om dat te doen. Voorkom dan ook een té groot verantwoordelijkheidsgevoel en leg niet alles op jouw schouders.

10. Je voelt je soms uit het niets intens dankbaar

Dat gevoel overvalt je soms opeens. Terwijl je wandelt en een merel hoort fluiten, besef je plotseling hoe mooi de omgeving is. Of als je de hond aait, dringt tot je door hoe bijzonder het is dat hij jou zo vertrouwt. 

Soms is zelfs een nummer op de radio al genoeg om tot tranen geroerd te worden. Tranen van dankbaarheid, omdat je oprecht gelooft dat niets vanzelfsprekend is. Die dankbaarheid is misschien wel een van de mooiste kenmerken van een oude ziel zijn.

Dus, ben jij een oude ziel?

Kon jij bij veel oude-ziel-kenmerken hierboven niet anders dan driftig “ja” knikken? Dan bestaat de kans dat jij inderdaad een oude ziel bent. Besef wel dat er geen wetenschappelijk onderbouwde tests bestaan om te bewijzen dat jij een oude ziel bent. Dit kun je zelf het beste voelen. Kijk eerlijk naar jezelf, bekijk hoe het voor jou voelt en ontdek hoe jij naar het leven, naar mensen om je heen en naar jezelf kijkt. Dat geeft je al een goed beeld. 

Behoefte aan meer zingeving en diepgang? Misschien past Miracle Roadmap bij jou

Als oude ziel kun je je soms eenzaam voelen in een wereld waarin niet iedereen zo bezig is met zingeving en ontplooiing als jij. Wil jij jezelf onderdompelen in een groep waarin we ons samen gaan focussen op wat gelukkig leven écht is en hoe jij een gelukkig(er) leven kunt creëren? Dan is Miracle Roadmap misschien iets voor jou. 

Dit programma biedt je de reis van je leven, waarbij je in 16 weken langs de belangrijkste gebieden voor een gelukkig leven reist: gezondheid, relaties, werk en geld. En dat allemaal in een fijne, betrokken community waarin iedereen – net als jij – op zoek is naar extra diepgang.