Wat is spiritueel ontwaken?

Spiritueel ontwaken houdt in dat je grote veranderingen in jezelf doormaakt. Het komt erop neer dat je meer in jezelf keert, gaat vertrouwen op je intuïtie en je minder laat beïnvloeden door wat er om je heen gebeurt

Soms gaat dit proces razendsnel, bijvoorbeeld doordat je iets bijzonders of juist iets heftigs hebt meegemaakt. Maar vaak verloopt spirituele ontwaking meer geleidelijk. Dat is niet gek, want je kunt er de nodige weerstand voor voelen. Dingen waar je lange tijd in geloofde, moeten plaatsmaken voor nieuwe ideeën. Bovendien voel je je misschien anders of krijg je zelfs vanuit je omgeving te horen dat je “zo veranderd” bent. Dat kan best spannend zijn.

Gelukkig heeft spiritueel ontwaken een mooi gevolg als je doorzet. Het helpt je vooral om meer van jezelf te houden. Dat klinkt hoogdravend, maar we bedoelen daarmee dat je meer op jezelf vertrouwt. Je durft keuzes te maken op basis van je intuïtie, volgt op wat goed voelt en hebt daarbij minder goedkeuring van anderen nodig. En het mooie is: doordat je oké bent met jezelf, kun je ook met meer liefde en vergeving kijken naar mensen om je heen

Hoe weet je of je spiritueel aan het ontwaken bent?

Iedereen bewandelt het proces van spirituele ontwaking op een eigen manier en tempo. De volgende 6 signalen kunnen erop wijzen dat jij aan het spiritueel ontwaken bent.

1. Je voelt je anders dan anderen

Misschien voel je je zelfs eenzaam. Als je midden in het proces van spirituele ontwaking zit, heb je vaak andere interesses en tijdsbestedingen dan de mensen om je heen. Je bent meer op jezelf gericht. Je wilt immers jouw binnenwereld, gevoelens en verlangens beter leren kennen. Het zou goed kunnen dat je daardoor minder behoefte hebt aan sociale dingen

Dat kan soms pijnlijk zijn, zeker als je normaal een sociaal dier was dat overal van de partij was. Maar houd voor ogen dat deze transformatie je uiteindelijk veel moois (zoals de liefde voor jezelf) kan opleveren.

2. Je wordt minder materialistisch

Als je spiritueel ontwaakt, worden spullen minder belangrijk voor je. Je voelt bijvoorbeeld je pas gestorte salaris niet meer zo heftig in je zak branden, hoeft niet zo nodig elk weekend door het winkelcentrum te dwalen of vindt er niet veel aan om in de sale zoveel mogelijk kleding voor weinig te scoren. Misschien ben je zelfs aan het minimaliseren geslagen, omdat alle spullen om je heen opeens voelen als onnodige ballast.

Waar je eerder nog blij werd van een kast vol kleding of de nieuwste iPhone in je broekzak, hecht je nu veel meer waarde aan bijzondere ervaringen. En als je spullen koopt, kijk je naar het verhaal erachter. Is het bijvoorbeeld eerlijk geproduceerd? Is dit product met passie gemaakt? Dát is wat nu veel meer telt voor jou.

Voordat je verder leest...

… lees dan even dit. Wil je afscheid nemen van onrust in je hoofd? Meld je dan nu aan voor het gratis webinar ‘van Ruis naar Rust’ en ontdek de sleutel om veel meer innerlijke rust en vrede te voelen. We gaan het onder andere hebben over een aantal onmisbare stappen om je te bevrijden van belemmerende overtuigingen, twijfels en onzekerheid. Een gloednieuw webinar bomvol tips en inzichten, dit wil je niet missen!

3. Je gaat vaker de natuur in

Vind je wandelen door de natuur opeens heel fijn, terwijl je vroeger liever drukke steden en bruisende feestjes opzocht? Dan is ook dat misschien een teken dat je aan het spiritueel ontwaken bent. 

In de natuur kun je naar binnen keren zonder de afleiding van mensen om je heen en 1001 andere externe prikkels. De natuur helpt je ook om te aarden en in het nu te zijn. Een natuurrijke omgeving leert je om niet mee te gaan in de energie van ieder ander, maar bij jezelf te blijven. Niet voor niets hebben mensen met een oude ziel vaak een grote voorliefde voor de natuur.

4. Je gaat beter voor je lichaam zorgen

Veel mensen zitten vooral in hun hoofd. Ze ervaren stress, piekeren zich suf en zijn vooral bezig met takenlijsten afvinken en hun kleine beetje vrije tijd managen. Hun lichaam is daar regelmatig de dupe van. Het op 1 januari gekochte sportschoolabonnement is hooguit een paar keer gebruikt. Eten moet vaak snel, snel en yoga of meditatie is “zonde van de tijd”.

Maar… als je spiritueel ontwaakt, kan dáár verandering in komen. Je voelt je niet meer een wandelend hoofd vol gedachten en word je meer bewust van je lichaam. Het gevolg is dat je vanzelf beter voor je lijf wilt zorgen. Je raakt bijvoorbeeld geïnteresseerd in meditatie, pakt opeens je yogamat er wél bij en vindt het belangrijker om puur te eten. Dat alles past bij spirituele ontwaking. Door beter voor je lichaam te zorgen, kun je nog beter aanvoelen wat het nodig heeft. 

5. Je krijgt een sterkere intuïtie

Je voelt bijvoorbeeld al snel aan of een situatie wel of niet veilig of prettig is. Je merkt welke emoties er bij andere mensen spelen en krijgt vaker vanuit je onderbuikgevoel een signaal of je iets wel of niet moet doen. Rationeel kun je niet altijd verklaren waarom je een bepaalde behoefte of neiging zo sterk hebt. Maar je gevoel laat je niet in de steek. 

Die sterkere intuïtie wordt “het derde oog” genoemd. Daarmee kun je als het ware dingen zien die niet met de zintuigen waar te nemen zijn. Dat derde oog geeft je een waarschuwing, bijvoorbeeld als situaties niet veilig zijn.

6. Je voelt je meer relaxed

Voor iedereen zal spiritueel ontwaken anders voelen. Maar wat bijna iedereen in dit proces merkt, is dat je vaker dankbaarheid voelt voor wat er is. Je hoeft niet zo nodig meer of beter, een neiging die je misschien eerder wel had. Je hebt genoeg aan jezelf of aan wat er nu om je heen is.

Daardoor merk je dat je minder gestrest bent, niet zo snel boos wordt of relaxed oogt. Misschien zeggen andere mensen dat ook tegen je. Ook dát is een teken van spiritueel ontwaken. Dat relaxte gevoel komt vooral doordat je trouw blijft aan jezelf. Je gaat keuzes maken die bij je behoeftes passen. Daardoor valt er een rust over je heen. Je hoeft niet zo nodig iedereen te pleasen. Je mag leven zoals jij dat wilt.

Voel eens aan hoe het zit met de liefde voor jezelf. Merk jij dat je milder kijkt naar jezelf? Dat je je behoeften beter aanvoelt? Dat je meer vertrouwt op je gevoel? Dat zijn misschien wel de belangrijkste signalen dat je spiritueel aan het ontwaken bent. 

Leer nog meer te vertrouwen op jezelf met Miracle Roadmap

Merk jij een behoefte om meer naar binnen te keren? Weg van stress, vermoeidheid en negatieve energie van anderen? En wil je ontdekken wat jij werkelijk wilt, voelt en nodig hebt? Dan is Miracle Roadmap misschien iets voor jou. Dit is een 16-weeks programma waarin je in live seminars, online Roadmap-sessies en in een inspirerende groep een persoonlijke reis doormaakt die je leven gaat veranderen.

Je leert bijvoorbeeld om je verlangens helder te krijgen, af te rekenen met onzekerheid, te vertrouwen op je intuïtie en te ontdekken hoe jij vanuit jouw unieke plek in de wereld meer zingeving creëert. Lees meer over Miracle Roadmap en bekijk wat het voor jou kan betekenen.