‘Ik ben het niet waard’

Negatieve overtuigingen over zichzelf waren Hesters grootste belemmering. Ze vertelt: “Arjan benoemde in een webinar de meest voorkomende belemmerende overtuigingen. Ik kon ze allemaal afvinken: ik ben het niet waard, ik ben niet goed genoeg, ik mag geen fouten maken… Ik had al wel aan die overtuigingen gewerkt, maar mocht daar nog veel meer naar handelen. Dat merkte ik in mijn werk, maar ook in relaties. Als ik me afgewezen voelde, dacht ik standaard ‘Zie je wel, ik ben het niet waard!’. Daar wilde ik eindelijk van af komen.”

Klaar met de verlatingsangst

Op dat moment was Hesters relatie net een tijdje voorbij. In die relatie schoten zij en haar partner steeds in dezelfde patronen. “Mijn vriend en ik hadden allebei de neiging om te pleasen en veel dingen met de mantel der liefde te bedekken. We spraken, uit angst de ander te kwetsen of kwijt te raken, onze diepste verlangens en angsten niet uit. Als er toch een conflict kwam, ging ik vechten en ging hij vluchten. Eigenlijk zocht ik steeds bevestiging van mijn negatieve overtuigingen. Zie je wel: ik ben het niet waard en uiteindelijk kiest diegene toch niet voor me. Ik had daar al veel aan gewerkt, maar puntje bij paaltje handelde ik er toch steeds naar.”

Bij Miracle Roadmap ontdekte Hester dat er verlatingsangst onder die patronen zat. “Als ik minder verbinding voelde, probeerde ik de verbinding terug te halen door in de aanval te gaan. Mijn partner schoot dan uit verdediging in een vluchtreactie. Je kunt op je vingers natellen dat dat niet tot meer verbinding leidt. Dat verlatingsangst-bindingsangst-patroon betekende uiteindelijk het einde van de relatie.”

Op dat punt was Hester er klaar mee dat ze steeds zo bang was verlaten te worden. “Ik dacht: ongeacht of ik alleen blijf, een nieuwe partner krijg of dat we toch weer samenkomen, ik wil hier iets mee. Als ik blijf doorgaan zoals ik altijd deed, dan blijf ik dezelfde resultaten krijgen.”

Het laatste duwtje

In die periode volgde Hester de kennissessie over mindset van 365 Dagen Succesvol. Hester vertelt: “Ik dacht: dat is handig voor mijn werk als kinder- en jongerencoach (Hester heeft haar eigen bedrijf: De Kids Konnektie, red.). Maar terwijl ik in het webinar zat, merkte ik ‘Shit, dit gaat over mij!’. Ik kwam dingen tegen waarvan ik dacht dat ik ze allang achter me had gelaten.”

Het webinar raakte haar zo dat ze besloot om zichzelf Miracle Roadmap cadeau te doen. “In het begin vonden mijn kritische stemmetjes daar wel wat van: ‘Dat heb je toch niet nodig?’ of ‘Dat is veel te duur’. Maar ik dacht: ik ga het tóch doen. De eerste live-dag was al mindblowing. Na de relatiebreuk zat ik vol verwijten, waarmee ik vooral mezelf in de weg zat. De live-dag leerde me om niet meer te vechten tegen de realiteit en dingen oneerlijk te vinden, maar te accepteren dat het zo was gegaan. Daardoor kwam ik weer bij mijn zachtheid. Ik durfde eerder niet kwetsbaar te zijn. Zolang ik maar boos was, hoefde ik die kwetsbaarheid niet toe te laten. Totdat ik ging merken dat het vooral liefde was wat ik voelde, ook al kon ik er op dat moment geen kant mee op.”

Hester Miracle Roadmap

Opnieuw bij elkaar gekomen

Die inzichten kwamen voor Hester op het juiste moment. “Ik slurpte alles op en kon alles wat ik leerde direct toepassen. In mijn werk. In gesprekken met mijn kinderen. Bij familie en vrienden. En ook bij mijn ex-partner.” Juist toen Hester die zachtheid in zichzelf weer kon vinden, raakte ze opnieuw in gesprek met haar ex-partner. “Vanuit die zachtheid ontstonden de mooiste gesprekken. Hij was nieuwsgierig naar wat ik zoal doe bij 365 Dagen Succesvol en reageerde enthousiast. Ik vertelde over wat ik leerde en we gingen opeens snappen hoe dingen tussen ons werkten. Er ging een tijd overheen, maar de verbinding kwam terug en werd steeds sterker.”

En meer dan dat: Hester en haar ex-partner hebben nu opnieuw een relatie. “Het is niet te geloven hoeveel beter en sterker onze verbinding nu is dan eerst. We kunnen alles bespreken en gebruiken ook technieken die ik bij 365 Dagen Succesvol heb geleerd. We vervallen niet meer in aanvallende patronen van ‘Jij dit, jij dat’ en lopen ook niet weg als het niet lekker gaat. Nu kijken we samen wat er aan de hand is en hoe we weer in verbinding komen of blijven. Zoals Hesters cirkelcoach tegen haar zei: “Die relatiebreuk lag niet aan de liefde; die is er wel. Het lag aan wat jullie ertussenin zetten.”

Hester en haar vriend zien het als continu werken aan hun relatie. “Voorheen werkten we vooral aan de relatie als iets niet lekker liep. Nu werken we ook aan onze relatie als dingen goed gaan. Juist dan. En dan is het ook gewoon leuk om te doen!”

100% vertrouwen

Een inzicht dat Hester in het bijzonder is bijgebleven van Miracle Roadmap is dit: 99% vertrouwen is geen vertrouwen. Hester legt uit: “Je mag écht volledig vertrouwen hebben, zonder ook maar een heel klein beetje angst. Dat spreek ik mezelf regelmatig toe. Ik ben nogal een perfectionist en heb graag de controle. Maar soms lukt dat even niet. Op zulke momenten spreek ik mezelf toe dat ik 100% vertrouwen en geduld mag hebben. Het komt heus goed. Misschien niet altijd op de manier die ik had gepland of verwacht, maar ook dat is goed. Dat helpt me om te ontspannen en relativeren.”

Ook in haar werk past Hester dat inzicht graag toe. “Ik werk als kinder- en jongerencoach in een klein dorp. Ik heb dus niet twintig aanmeldingen voor een training per dag, maar moet er actief achteraan gaan om een training vol te krijgen. Als het soms moeizaam gaat, is mijn eerste neiging om hard te trekken: veel social posts plaatsen, mensen mailen, etc. Maar vaak gebeurt er dan niets. Als ik vervolgens beslis ‘Laat maar even, Hes!’, dan stromen opeens de aanmeldingen binnen. Het is dus echt zo: je moet erop vertrouwen dat het goed komt. Oftewel: leven in overvloed.”

Uit de ratrace stappen

Of Hester Miracle Roadmap aanraadt aan anderen? “Absoluut!”, roept ze enthousiast uit. “Ik gun het iedereen om uit de ratrace te stappen en te kijken of dingen anders kunnen dan hoe je ze altijd doet. Met welke reden je er ook in stapt, je haalt er altijd heel veel uit. Arjan en David leren je om veel meer vanuit je kernwaarden en vanuit liefde en verbinding in het leven te staan. Daar hebben we allemaal wat aan.”

Eerder dacht Hester dat zo’n uitgebreid programma niets voor haar zou zijn. “Maar dit is anders! Er is geen goed of fout. Je voelt je aan de ene kant heel verbonden, maar hebt tegelijkertijd de vrijheid om dingen op jouw manier te doen. Als deelnemer word je echt uitgedaagd om zelf voelen wat dingen met jou doen en wat je ermee kunt.”

Het belangrijkste wat Hester uit Miracle Roadmap meeneemt? Catch yourself! Oftewel: betrap jezelf.” Ze legt uit: “Als je niet van jezelf in de gaten hebt dat je bepaalde dingen doet, dan ga je daarnaar handelen. Bijvoorbeeld naar je perfectionisme, angst of negatieve overtuigingen. Dat kost veel energie en leidt vaak tot frustraties. Maar zodra je die patronen doorhebt, kun je beslissen of je je daar wel of niet door laat leiden. Dat helpt mij nog iedere dag.”

Miracle Roadmap

Wil jij ook meer uit je leven én uit jezelf halen?

Wil jij ook stoppen met doen wat je altijd deed en daadwerkelijk een stap zetten? Twijfel je bijvoorbeeld veel aan jezelf? Kost werk je veel energie? Of loop je regelmatig tegen dezelfde dingen aan in de liefde? Ontdek bij Miracle Roadmap wat het leven jou nog meer te bieden heeft. Dit programma helpt je om belemmerende overtuigingen te parkeren en zo op een totaal andere manier te kijken, voelen, denken en leven.

Benieuwd wat het programma voor jou kan betekenen? Ontdek wat Miracle Roadmap inhoudt. En twijfel je nog? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan, waarin we samen kijken of Miracle Roadmap bij je past.