Negatieve spiraal

“Zoekende in elk opzicht”, dat is hoe Marjolein haar situatie in 2017 achteraf omschrijft. Vlak nadat haar contract bij een werkgever niet was verlengd, kwam ze opnieuw zonder werk te zitten. “Dat was een wederzijdse beslissing, maar toch voelde het als falen”, verzucht Marjolein. “Ik was constant bezig met sollicitatiebrieven schrijven en hoorde ondertussen op de radio dat er juist veel banen waren. ‘Waarom zit ik dan nog thuis?’, dacht ik dan. Ik zat in een negatieve spiraal.”

Die negatieve spiraal toen Marjolein plotseling een vriend verloor tijdens een wandeling. Ze merkte dat hij niet goed werd en vroeg toen ze stilstonden “Gaat het?”. “Nee”, antwoordde hij. Na die reactie viel hij op de grond en bleek Marjolein de laatste te zijn die hem levend had gezien. Die ervaring drukte een enorme stempel op haar leven.

Overlevingsstand

Een vriend had Marjolein nog aangeraden om met Slachtofferhulp te gaan praten, maar Marjolein wimpelde het af. “Nee joh, dat is voor mensen die ergens slachtoffer van zijn!”. Pas achteraf besefte ze dat hij gelijk had. Ze schoot in de overlevingsstand en bleef vooral doorgaan met wat ze al deed.

“Jeetje, je vertelt over deze gebeurtenis van 5 maanden geleden alsof het gisteren is gebeurd!”, reageerde de praktijkondersteuner toen Marjolein er voor het eerst over sprak. Toen ze later de laatste sessie met de praktijkondersteuner had, kwam Marjolein tot een lastige conclusie. “De praktijkondersteuner vroeg me ‘Hoe gaat het nu met je?’. Ik slikte en antwoordde eerlijk: ‘Ik dacht dat ik me na dit traject helemaal beter zou voelen, maar ik heb me nog nooit zo slecht gevoeld’.”

Het balletje dat ging rollen

Marjolein startte daarna een traject in de GGZ. Ze vertelt met een brok in haar keel: “Op een gegeven moment zat ik zelfs zo slecht in mijn vel dat ik opeens op mijn werk, gewoon achter mijn bureau, de gedachte kreeg ‘Misschien moet ik er maar mee stoppen. Met álles.’ Daar schrok ik zó van dat ik direct de GGZ en mijn moeder belde. Sindsdien ben ik echt aan de slag gegaan met uit de overlevingsstand komen en me fijner voelen.”

Het jaarprogramma van 365 Dagen Succesvol trok haar toen al aan, maar ze schoof het eerst op de lange baan. Toen ze het Superrelatie Weekend voorbij zag komen, wist ze wel meteen “Dít ga ik doen!” Ze vertelt: “Ik zat goed in de put en door een vriend ontdekte ik dat ik sowieso iets met mijn zelfvertrouwen moest gaan doen en dat ik ook wel tegen dingen aanliep qua liefdesrelaties. Daarom startte ik met het Superrelatie weekend. Daarna deed ik de Spoedcursus Zelfvertrouwen en vervolgens ging ik toch het jaarprogramma doen. Zo rolde ik in Miracle Roadmap.”

Ho, wacht even met verder lezen...

In september is het weer zover!

Dan starten we weer met ons impactvolle programma Miracle Roadmap waarbij je stap voor stap dichterbij jezelf komt. Overweeg je om mee te doen, en zou je dit graag voor de laagste prijs doen? Dan adviseren we je om je vast in te schrijven voor de interesselijst want dan mailen we je als eerste, met de laagste prijs, en kan je je het langste verheugen.

Snel de diepte in gaan

Eigenlijk startte Marjolein met het idee om vooral aan haar zelfvertrouwen te werken. Maar ze merkte al snel dat ze op meerdere gebieden vastzat. “Tijdens de spoedcursus zelfvertrouwen had ik al door dat er meer dingen waren waar ik niet blij mee was. Zo gaf ik vorig jaar mijn werk een 4 (en in slechte weken zelfs een 2). Het mooie is dat je bij Miracle Roadmap met vier gebieden aan de slag gaat: gezondheid, relaties, werk en geld. Het is een omvattend programma voor mensen die vastzitten in hun leven, op welke manier dat ook is.

Marjolein geniet vooral van de live-events. “Het is een feestje! Je kent elkaar niet, maar gaat toch al vrij snel de diepte in met elkaar. Zeker met mensen die je kent uit je cirkel. Je kunt het standaard riedeltje van ‘Hoe oud ben je?’ en ‘Waar werk je?’ overslaan om over meer diepgaande onderwerpen te spreken. Zelfs bij de koffie raakte je direct met elkaar in gesprek over wat er in de zaal was gebeurd. Dat was heel bijzonder!”

Niet vechten tegen belemmerende overtuigingen

Als ik Marjolein vraag naar bijzondere ervaringen bij 365 Dagen Succesvol, begint ze te glimlachen. “Er was een mooie openbaring toen ik bij de Doorbraakdagen een blije Arjan op het podium zag stuiteren. Hij zei ‘Dan vind ik mezelf maar stom. Nou en!’ Dat was echt een eyeopener. Ik was al eens met cognitieve gedragstherapie aan de slag gegaan om belemmerende overtuigingen aan te pakken. Maar als ik dan de overtuiging positief moest maken, blokkeerde ik. Arjan presenteerde het op zo’n manier dat het wél klikte.”

Marjolein vertelt: “Ik besef nu dat je niet tegen die overtuigingen hoeft te vechten. De stemmetjes zijn niet zo makkelijk stil te krijgen. Als je dat gaat proberen, word je alleen maar ongelukkig. De gedachte dat ik er niet het gevecht mee hoef aan te gaan, geeft veel ontspanning.”

“Ik ben niet goed genoeg”

De overtuiging van niet goed genoeg zijn komt vooral uit Marjoleins kindertijd. “Ik heb geen regulier basisonderwijs gevolgd. Dat is destijds een heel goede zet geweest van mijn ouders, maar het heeft me onbewust het gevoel gegeven dat ik niet goed genoeg was om op een gewone school te zitten. Daar heb ik een familieopstelling voor gedaan tijdens Miracle Roadmap. Bij die opstelling ben ik voor het eerst de niet-genomen rouw over die situatie gaan aankijken. Dat heeft veel voor me betekend.”

Marjolein kan nu anders kijken naar hoe haar basisschooljaren zijn gelopen. “Ik besef dat het ook een verrijking is geweest. Doordat ik geen regulier onderwijs heb gevolgd, heb ik bijvoorbeeld veel soorten mensen uit de maatschappij leren kennen en kan ik makkelijk contact maken. Bovendien heb ik hier doorzettingsvermogen ontwikkeld, waardoor ik bijvoorbeeld in vijf jaar mijn havo-diploma heb gehaald in het reguliere onderwijs. Je kunt het als iets negatiefs zien dat dingen op een bepaalde manier zijn gelopen, maar je hebt er altijd op een manier profijt van.”

Dé baan die ze had gemanifesteerd

Sinds 1 januari heeft Marjolein een nieuwe baan op tien minuten fietsafstand. Een keuze die haar goed bevalt! “Mijn vorige baan ging gaandeweg steeds meer voelen als een slecht huwelijk. Alsof we bij elkaar bleven om het bij elkaar blijven, maar ook wel wisten dat het niet werkte.” Marjolein voelde vaak al op zondag een baksteen in haar maag voor de volgende werkdag.

Bij haar nieuwe baan zit Marjolein meer op haar plek. Het bijzondere is dat ze in januari 2022 voor een 365-opdracht haar ideale dag over een jaar moest omschrijven, en dat haar omschrijving van toen bijna 100% overeenkomt met haar huidige werkdagen. “Ik keek een jaar later, op 25 januari 2023 terug naar die omschrijving en was flabbergasted. Ik omschreef een kantoor met veel houttinten en planten op fietsafstand van huis, mensen op sneakers, een baan waarin ik een ondersteunende rol heb en collega’s die blij zijn met wat ik doe. Het is freaky dat dat exact is hoe mijn werk nu écht is!”.

Derde keer Miracle Roadmap

Binnenkort start Marjolein met haar derde ronde van Miracle Roadmap. Dit keer heeft ze het STAP-budget (een gratis opleidingsbudget van de overheid waarvoor je op vaste momenten in het jaar een aanvraag kunt doen, red.) gebruikt. Daardoor krijgt ze Miracle Roadmap volledig vergoed. Bij deze editie van Miracle Roadmap wil Marjolein onder andere kijken naar het punt relaties. Dat is een levensgebied waar ze nog stappen in wil zetten.

Marjolein glimlacht: “David zegt altijd ‘Iedereen verlangt naar een beetje liefde in zijn leven.’ Dat heb ik absoluut in allerlei vormen. Maar ik zou het heel mooi vinden om weer een liefdevolle relatie te hebben. Ik ben benieuwd wat de volgende ronde Miracle Roadmap me brengt.”

Werk 4 maanden aan jouw persoonlijke groei

Wil jij, net als Marjolein, de focus leggen op je persoonlijke groei door in 16 weken uitgebreid te kijken naar de belangrijkste vlakken voor een gelukkig leven: gezondheid, relaties, werk en geld? Deze magische reis zal je kijk op het leven veranderen en laat je zien dat je tot veel meer in staat bent dan je denkt. Ontdek of Miracle Roadmap bij je past of bekijk de informatiepagina en meld je aan voor de nieuwe ronde.