Waarom zoeken we naar zekerheid?

Zeg eens eerlijk: hoe vaak twijfel jij over keuzes omdat je de afloop ervan niet weet? Dat is het spannende aan keuzes maken. Het geeft controle en een vertrouwd gevoel om te blijven doen wat je altijd deed en waarvan je de afloop kent. Zoeken naar zekerheid komt vaak voort uit een controlebehoefte. Zolang je controle hebt, voel je je veilig. Maar ben je dan wel écht veilig?

Als je bij je huidige “wel aardige” baan blijft plakken, weet je zeker dat je elke maand een bepaald bedrag op je rekening gestort krijgt. Je hebt een mooie functietitel om trots op familieverjaardagen te delen. Je hebt genoeg geld om je gezin te onderhouden, je ruime rijtjeswoning te betalen en je spiksplinternieuwe auto te kunnen houden. En je weet zeker dat je elke dag van 9 tot 5 uur zoet bent, als het al niet langer is.

Dingen anders doen dan jij gewend was (en ook anders dan hoe mensen om je heen je kennen) is altijd de weg van de meeste weerstand. Het creëert onzekerheid. Het betekent tegen je angsten ingaan, wellicht fouten maken, verwachtingen van anderen niet waarmaken en soms ook omgaan met kritiek of goedbedoelde adviezen uit je omgeving. Heel logisch dat zekerheid (en dus niets van al die weerstand) lonkt. 

Maar het kan ook anders

Maar wat als je er comfortabel mee kunt zijn dat je soms niet zo goed weet hoe iets is of hoe het loopt? Er is namelijk heel weinig zeker in het leven. Laten we het nog stelliger maken:

Niets is waar, en zelfs dat niet.

Je hebt niet voor niets dit artikel aangeklikt. Je bent uitgekeken op je huidige baan. Die geweldige nieuwe liefde maakt je hoteldebotel en doet je nadenken over volgende stappen. Of je hebt al jarenlang een beeld in gedachten van een prachtige toekomst en bent er klaar mee dat dat bij enkel een wilde fantasie blijft. Je wilt er werk van maken. Het leven leiden waar je van droomt, niet het leven dat voor je uitgestippeld was of dat anderen van je verwachten. 

Het goede nieuws: ook al lijkt het alsof meningen van anderen, vaste contracten, huizen, hypotheken, gezinnen of dierbaren je vasthouden in de situatie waarin je nu zit, dat is niet zo. Je hebt meer mogelijkheden dan je denkt om dingen anders te doen. Als je maar durft te geloven dát die mogelijkheden er zijn. Ook in jouw situatie. Denken in overvloed noemen we dat: geloven dat er genoeg van alles is, ook voor jou. Genoeg werk, genoeg geld, genoeg kansen, genoeg liefde. Genoeg van alles.

Het verhaal van de twee bergen

Als wij het hebben over zoeken naar zekerheid, vertellen we graag het verhaal van de twee bergen. 

Ieder mens beklimt in zijn leven twee bergen. De eerste berg is de berg van de maatschappelijke verwachtingen en van het ego. Hier vind je de verwachtingen van je ouders, je omgeving en ook van jezelf. Je wilt belangrijk gevonden worden en ertoe doen. Dát streven bereiken is de top van de eerste berg. 

Maar als je eenmaal op de top van die eerste berg staat, voel je een leegte. Is dit het nu? Je hebt zoveel opgeofferd om hier te komen. Toch voel je niet de diepe vrede of liefde waar je naar op zoek was. 

Dan zie je in de verte een tweede berg. De tweede berg gaat niet over doelen halen, maar over een bedoeling leven. Niet over competentie of vergelijking, maar over verbinding. Niet over geluk, maar over algehele vreugde. 

Deze tweede berg is de berg die je bewandelt bij Miracle Roadmap en bij alles wat we bij 365 Dagen Succesvol doen. Als je deze berg beklimt, heb je geen duidelijk doel voor waar je naartoe wilt. Je weet niet wat je op de top vindt en of er wel een top bestaat. Je bent gewoonweg onderweg. Dit is de berg van vrede en van samen onderweg zijn. Als je hier wandelt, zal je merken dat die eerste berg vooral een berg was van stress, afhankelijkheid en eenzaamheid. De tweede berg is je weg naar goed voor jezelf zorgen, betere keuzes maken, diepere relaties aangaan, meer kalmte en rust, en de goede kant op bewegen.

Voordat je verder leest...

… lees dan even dit. In september starten we weer met ons impactvolle programma Miracle Roadmap waarbij je stap voor stap dichterbij jezelf komt. Overweeg je om mee te doen, en zou je dit graag voor de laagste prijs doen? Dan adviseren we je om je vast in te schrijven voor de interesselijst want dan mailen we je als eerste, met de laagste prijs, en kan je je het langste verheugen.

Waarom is loskomen van die zekerheidszoektocht dan lastig?

Die tweede berg en het loslaten van zekerheden zoals die ene prestigieuze baan of je single-bestaan zonder vaste relatie roept ongetwijfeld weerstand op. Voor onzekerheid kiezen is het vaak waard. Maar ja, eerlijk is eerlijk, vanzelf gaat het niet. 

Wat maakt dat het soms lastig is om die tweede berg te zien of weg te blijven van de hang naar zekerheid? Daar liggen drie illusies aan ten grondslag.

1. Jaagillusie

We hunkeren constant naar iets krijgen of vasthouden. We denken dat dingen buiten onszelf ons gelukkig maken en dat we die nodig hebben om gelukkig te zijn. Denk aan inkomen, een relatie of een baan. Daarmee wordt wie wij zijn afhankelijk van wat we zijn en wat we hebben. Maar in werkelijkheid is jagen naar “meer” en “beter” niet nodig om gelukkig te zijn. Je wilt innerlijke vreugde voelen en de vreugde uit jezelf halen, niet uit alles wat je hebt en wat je bent.

2. Aanvalsillusie

Veel mensen leven continu met het idee te worden aangevallen. Oftewel: ze zijn bang voor meningen of bang voor dingen die ons bedreigen. Je bent de hele tijd in de beschermingsmodus. Zo is veel oordelen een manier om jezelf te beschermen tegen oordelen van mensen over jou. Of misschien ga je situaties of mensen vermijden die lijken op iets waar je bang voor bent. 

Alleen zit die onveiligheid eigenlijk in jou. De truc zit hem erin dat je je van binnen ten diepste veilig voelt. Dan hebben mensen of omstandigheden van buitenaf minder impact op je en heb je die zekerheid van veiligheid, bevestiging en waardering minder hard nodig.

3. De grote scheiding

We denken vaak dat er zoiets bestaat als het Zelf. Er is een onderscheid tussen jou en de ander, en tussen jou en de buitenwereld. Maar de wereld is niet zo van je afgescheiden als je misschien denkt. De wereld die je om je heen ziet, is alles wat je in jezelf ervaart. Je ziet alleen maar jouw beeld van en jouw oordeel over de situatie, niet de situatie zelf. Er is geen buitenwereld, alleen een ervaring in jezelf. Als je tien mensen hetzelfde laat ervaren, zal iedereen het weer anders meemaken en iets anders zien. 

Oftewel: er is nooit zekerheid over wat er gebeurt. Jij bekijkt dingen door jouw bril, een ander door die van hem of haar. Laat je hier dus niet door weerhouden om voor een onzekerder pad te kiezen. 

Dit gaat ook over perspectivistische lenigheid: kun je oefenen om iets vanuit meerdere kanten te bekijken en te ervaren? Kun je zien dat dingen die je in de weg lijken te zitten je op een bepaalde manier helpen? Dat andere mensen iets anders kunnen ervaren dan jij? Dat iets niet altijd eerlijk of oneerlijk hoeft te zijn, maar dat er meerdere perspectieven naast elkaar zijn? Dat geeft je uiteindelijk meer vrijheid.

Dus: heb het lef om de tweede berg te beklimmen

Veel mensen zijn door het zoeken naar zekerheid nooit dapper genoeg om de tweede berg te beklimmen of ook maar te bekijken. Ze blijven hangen in hun behoefte naar méér, naar veiligheid of in hun verhalen over de werkelijkheid. Maar die beklimming van de tweede berg kan onwijs waardevol zijn. Het brengt je vrede in jezelf en vrede met de wereld om je heen. Maar vooral brengt het je geluk. Meer dan dat zekerheid je ooit zal brengen.

Durf jij te gaan voor wat je écht wilt?

Je hoeft al deze spannende stappen niet alleen te zetten. Bij Miracle Roadmap doen we dit samen. In ons 16-weekse programma reizen we samen langs de vier belangrijkste gebieden voor een gelukkig leven: gezondheid, relaties, werk en geld. Je gaat ontdekken wie jij bent, wat je echt wilt en hoe je stappen die kant op zet. Ook als je het spannend vindt! Onze coaches en een groep gelijkgestemden is er om jou te supporten. 

Het enige wat jij hoeft te doen? Het lef hebben om dingen anders te doen dan je ze altijd deed. Om uit te zoeken wat er nog meer is dan de zekerheid die je eerder had. Om zekerheid te verruilen voor nóg mooiere dingen. Ontdek of Miracle Roadmap bij jou past en schrijf je in.