Betekenis karma

“Karma” is een term uit het Sanskriet met de betekenis “actie” of “werking”. Het hangt nauw samen met de theorie over reïncarnatie. Oftewel: het idee dat je ziel na jouw dood steeds opnieuw wordt geboren in een ander lichaam. Omdat je ziel ook in een volgend leven de energie kan terugkrijgen die je nu uitstraalt, is het belangrijk om vooral positieve energie uit te zenden.

Ook in de Nederlandse taal zie je de betekenis van karma terug in allerlei uitdrukkingen. Denk maar aan “Wie goed doet, goed ontmoet” of “Wat je zaait, zal je oogsten”. Het zijn allemaal zinnen die laten zien dat je terug krijgt wat je geeft of uitstraalt.

Wat is karma precies?

Karma is een natuurwet uit het boeddhisme en hindoeïsme. Deze natuurwet gaat over oorzaak en gevolg en stelt dat elke actie een soortgelijke reactie oproept. De kern van karma? Door dingen met een goede intentie te doen, creëer je positieve energie. Die energie komt uiteindelijk bij je terug doordat er ook (nu of op een later moment) positiviteit (in situaties, ervaringen, mensen of energie in het algemeen) op je pad komt. Het werkt ook de andere kant op. Doe jij dingen met een verkeerde intentie of verricht je slechte daden? Dan komt de negatieve energie die dat opwekt, ook bij je terug.

Die reactie komt niet altijd direct na de actie. Je kunt het zien als zaadjes die je plant. Met elke actie plant je een zaadje. Uiteindelijk krijg je dan een keer, als de zaadjes groot genoeg zijn gegroeid, terug wat je hebt gezaaid.

Karma is nooit zwart-wit. Het gaat niet over “goed” of “fout”, maar over oorzaak en gevolg. Leef je vanuit zuivere intenties, doe je goede dingen voor de wereld en ben je dankbaar voor wat je hebt? Dan zie je die goede dingen en dankbaarheid ook terug in de wereld. Als je juist negatiever in het leven staat of met slechte intenties dingen doet, zal je ook dát eerder terugzien om je heen.

Daarnaast gaat de karmaleer ervan uit dat je bepaalde situaties naar je toe trekt. Dat heeft te maken met de intenties die je eerder het universum in hebt gestuurd. Een burn-out wil je bijvoorbeeld iets leren als jij vaak vermoeid, gestrest en angstig bent. Het maakt je ervan bewust dat jij je grenzen mag aangeven of voor jezelf mag kiezen. Pas als jij dat hebt geleerd, blijven de burn-out en stress weg.

Wat is karma niet? Dit zijn 5 misvattingen!

Nu weet je wat karma is volgens de officiële betekenis. Maar er doen ook allerlei misvattingen de ronde over karma. Zo is “karma is een bitch” eigenlijk geen terechte uitspraak en “eigen schuld, dikke bult” meestal ook niet. Dit zijn vijf misvattingen over de betekenis van karma die we graag ontkrachten.

1. “Eigen schuld, dikke bult”

Als je de betekenis van karma heel letterlijk neemt, kun je denken dat je negatieve gebeurtenissen in je leven op je hebt afgeroepen. Alsof je zelf iets slechts hebt gedaan waardoor dit jou overkomt. Dat is alleen geen helpende gedachte en het is vaak ook niet waar.

Wij kijken er zelf liever op een andere manier naar. Sommige dingen in het leven zijn dikke, vette pech. Maar veel dingen gebeuren met een reden. Als je relatie bijvoorbeeld na vele jaren eindigt, dan is dat niet omdat je dat hebt verdiend. Wel kan de ervaring je wellicht iets leren of brengen voor de toekomst. Het leert je bijvoorbeeld om meer op eigen benen te staan, kritisch naar jezelf te kijken of je grenzen beter aan te geven.

Als je er later op terugkijkt, zal je vaak genoeg merken dat negatieve gebeurtenissen niet alleen maar negativiteit brengen. Je kunt bijvoorbeeld vanuit een goede intentie proberen om liefdevol te scheiden. Vaak zal je dan later merken dat je dat terugkrijgt. Bijvoorbeeld doordat jij en je ex-partner op goede voet staan met elkaar of doordat jullie kinderen later hun dankbaarheid tonen voor hoe jullie het hebben aangepakt.

2. “Er is een scorebord met karmapunten”

Je hoort misschien mensen om je heen dingen als “Dit levert me karmapunten op!”. Alsof je er sowieso iets positiefs voor terugkrijgt wanneer je nu de buurvrouw helpt met haar boodschappen. Zo werkt het niet. Zo ook levert het je niet automatisch iets slechts op als je een keer voor jezelf kiest ten koste van een ander.

Er is niet ergens iemand aan het tellen wat jij wel en niet goed doet. Het gaat meer om de optelsom en jouw intenties dan om de individuele daad. Zie karma als een state of mind. Je doet goede dingen, maar niet omdat je er dan direct iets goeds voor terug verwacht. Je doet goede dingen, omdat het goed voelt om die te doen en je er positieve intenties bij hebt. Dat krijg je uiteindelijk terug.

Als jij bijvoorbeeld regelmatig complimenten geeft aan anderen, zal je merken dat mensen ook eerder jou een compliment geven. Als jij moeilijke gesprekken alsnog met een positieve intentie en vanuit waardering voert, zal je merken dat er minder boosheid op je afkomt.

Boek Zugether

Onmisbaar in je boekenkast...

... onze bestseller Zugether!

Dé manier om je echt gelukkiger te voelen is door sterk verbonden te zijn met je omgeving. Maar hoe bereik je dat als iedereen steeds meer met zichzelf bezig is? Met ons boek Zugether lees je over de kracht van verbinding en leer je diepe waardevolle relaties aan te gaan om uiteindelijk gelukkiger in het leven te staan.

3. Daden zijn altijd goed of slecht

Mensen denken vaak dat je daden het label “goed” of “slecht” kunt geven. Maar vaak is het lastig om zo’n waardeoordeel aan daden te geven. Het is een kwestie van perceptie. Wat voor de één een goede daad is, is voor een ander misschien iets doodnormaals. En waar de één een daad direct afkeurt, vindt de ander dat juist een gezonde manier van voor jezelf opkomen.

Het is niet per se zo dat die ene glimlach een goede daad is waarvoor je iets goeds terugkrijgt. Zo ook is chagrijnig naar iemand kijken niet meteen een slechte daad die wordt afgestraft. Het gaat meer om de intentie en de energie die je overall in het universum stuurt. Als jij vaak boos en gefrustreerd bent, dan merk je dat je mensen om je heen hebt die ook vaker in die negatieve emoties zitten. Maar ben je een keer boos om niets terwijl je meestal heel vergevingsgezind bent? Dan levert dat je niet meteen “slechte karmapunten” op.

4. Karma is een bitch

Die uitspraak doet vermoeden dat karma iets negatiefs is. Je wordt gestraft voor slechte dingen en moet daar misschien zelfs bang voor zijn als je niet altijd het goede hebt gedaan. Alsof je altijd teruggepakt wordt na zo’n actie. Maar dat hoeft zeker niet zo te zijn.

Karma is juist een theorie die de positiviteit in je kan aanwakkeren. Het doel ervan is niet om bang te zijn voor de gevolgen van slechte daden. Karma helpt je juist om uit te gaan van het positieve, goede daden te leveren en zuiver te leven.

5. Negatieve acties leveren altijd straf op

Nee hoor, dat hoeft (gelukkig!) niet zo te zijn. De karma-leer gaat ervan uit dat je negatieve intenties of negatief gedrag kunt zuiveren. Daarmee verlicht je het zware gevoel en maak je toekomstig lijden minder erg.

Er zijn een paar “tegenkrachten” die je daarvoor kunt gebruiken. Dat zijn bijvoorbeeld deze:

  • Je toont spijt van wat je hebt gedaan. Let op: dit is niet hetzelfde als jezelf verwijten maken en je heel schuldig voelen. Dát hoeft niet. Het is vooral een kwestie van “sorry zeggen” tegen de persoon die er last van heeft gehad en je bewust zijn van wat je hebt gedaan.
  • Je neemt het besluit om negatief gedrag achter je te laten en zet je in om het niet nog eens te doen.
  • Je zet er positief gedrag tegenover, bijvoorbeeld door te mediteren, iets moois te doen voor de wereld of anderen te helpen.

Hoe maak je gebruik van de principes van karma?

Je weet nu wat karma is en wat het niet is. Maar hoe gebruik je de leer van karma in je dagelijks leven?

Wat karma ons vooral leert, is dat het belangrijk is om met positieve intenties te handelen. Dat betekent niet dat je iedereen gaat pleasen en mensen altijd blij moet maken. Zeker niet. Het betekent wel dat je dingen vanuit een goede intentie doet.

Stel: jij moet een medewerker ontslaan. Dat is hoe dan ook niet leuk en diegene zal niet blij zijn. Maar je kunt het gesprek wél met een positieve intentie ingaan. Dus: praten vanuit je hart. Zeggen wat jij belangrijk vindt dat de ander weet. En proberen het beste voor die persoon te regelen. Dan kan de boodschap alsnog vervelend zijn en de ander kwetsen. Je hebt dan in elk geval je positieve energie ingezet en de ander merkt dat.

Verder zijn dit een paar dingen om in gedachten te houden:

  • Zie nare gebeurtenissen niet als een straf, maar als situaties om van te leren.
  • Kijk welke karma-patronen je in je leven herkent. Wat kun je daarvan leren?
  • Zie jezelf niet als slachtoffer. Kijk eerlijk naar jouw aandeel in situaties.
  • Kijk of je minder kunt klagen. Onderzoek wat jij kunt doen aan de situatie. Kun je accepteren dat iets zo is of er wat aan veranderen?
  • Leer jezelf en anderen te vergeven. Dat brengt je veel meer liefde en rust.
  • Vertrouw op jouw positieve intenties. Zie in dat je ook lastige dingen (zoals een relatie verbreken of ontslag nemen) vanuit een goed hart kunt doen.
  • Probeer minder mee te gaan in negatieve energie van anderen. Dat is zonde van je eigen energie.
  • Zend positiviteit uit naar anderen. Dat kan al zijn door soms een helpende hand te bieden of te glimlachen naar een voorbijganger.
  • Besef dat jij zelf kiest wat je uitstraalt. Kleine dingen waarmee je die energie uit, kunnen soms al veel moois brengen. Spreek bijvoorbeeld je dankbaarheid vaker uit, geef vaker een compliment of doe iets liefs voor een ander.

Wil jij met meer positieve energie leven?

Het kan je veel brengen als je je minder laat leiden door negatieve energieën als angst, boosheid of spanning. En als je gaat leven met meer liefde, ontspanning en acceptatie van wat er is. Precies dáár hebben wij ons 16-weekse programma Miracle Roadmap voor ontwikkeld.

Bij Miracle Roadmap focus je 4 maanden lang op persoonlijke groei en maak je zo de reis van je leven. Je leert onder andere om je meer bewust te worden van jezelf, veerkracht te ervaren, je op een dieper niveau te verbinden met andere mensen én los te komen van stress, frustratie of belemmerende overtuigingen om zo je maximale potentie te benutten.

Ben jij klaar voor een magische reis die je leven voorgoed verandert? Lees er meer over en ontdek of Miracle Roadmap bij jou past.