Beschadigd vertrouwen: wat, hoe en waarom?
Soms raakt je vertrouwen beschadigd. Door mensen, door gebeurtenissen, door keuzes van anderen of door wat dan ook. Dat is moeilijk. Vertrouwen is namelijk de basis voor veel dingen in het leven. Voor relaties, vriendschappen, kansen en avonturen. Het is de basis om nieuwe dingen te durven aangaan. De basis voor verbinding. En ook voor zelfvertrouwen.
Maar je vertrouwen kan door allerlei gebeurtenissen of ervaringen beschadigd raken:
- Je bent teleurgesteld in iemand op wie je vertrouwde.
- Je bent door iemand bedrogen (zoals José, die betrokken raakte bij een fraudezaak).
- Je partner is vreemdgegaan of heeft andere dingen gedaan die je kwetsen.
- Je hebt verwachtingen van je partner, vrienden, collega’s of anderen. Zij maken die keer op keer niet waar.
- Je stelt je heel loyaal op naar anderen, maar hebt het gevoel dat zij dat niet doen naar jou.
- Je bent ergens vol vertrouwen in gegaan, maar het pakte niet uit zoals je wilde. Het vertrouwen in jezelf heeft een deuk opgelopen.
- Je hebt duidelijke ideeën over hoe jouw leven moet lopen. Dat heeft anders uitgepakt. Je bent het vertrouwen kwijtgeraakt dat het leven goede bedoelingen voor je heeft.
- Of misschien ben je het vertrouwen in jezelf verloren, omdat je dacht iets te kunnen en het toch niet is gelukt.
Je dacht dat je jezelf, de ander of een situatie kende. Maar blijkbaar heb je een verkeerde inschatting gemaakt. In al die gevallen kan je vertrouwen beschadigd raken. Je had ergens een idee of beeld bij, maar de werkelijkheid bleek anders uit te pakken.
Wat beschadigd vertrouwen met je doet?
Ieder mens heeft een natuurlijke behoefte om zich verbonden te voelen met anderen. Vertrouwen is daar een belangrijke basis voor. Ook als je het leven wilt leiden dat jou gelukkig maakt, is vertrouwen belangrijk. Dat begint met geloven dat dingen op hun pootjes terechtkomen, zelfs als ze niet gaan zoals verwacht.
Gebeuren er dingen waardoor jouw vertrouwen beschadigd raakt? Dan kun je daar op allerlei manieren last van hebben:
- Je wordt terughoudend in contact en vindt het lastig om je hart te openen uit angst om opnieuw gekwetst te worden. Of je kunt helemaal niet meer praten met je partner of een vriend.
- Je gaat je afzonderen en kruipt in je eigen cocon. Zo loop je minder risico opnieuw gekwetst of afgewezen te worden.
- Je wordt achterdochtig, ook al zou je willen van niet. Je gaat mensen sneller wantrouwen en ziet vaak verkeerde intenties, ook als iemand het wel goed bedoelt.
- Je voelt veel boosheid naar anderen. Misschien wel zoveel boosheid dat het ook jouzelf blokkeert. Je kunt er geen kant mee op.
- Je verwijt jezelf van alles. Waarom was ik zo naïef? Hoe kon ik dit laten gebeuren?
- Je bent onzeker en vindt het lastig om te geloven dat je goed genoeg bent of dat je dingen kunt.
- Je gaat anderen controleren uit angst dat ze iets te verbergen hebben. Dat
- Je gaat generaliseren. Je bent bijvoorbeeld één keer gekwetst in de liefde en denkt daarom “Mannen zijn niet te vertrouwen” of je bent meerdere keren teleurgesteld in vriendschappen en gaat daarom geloven “Vriendschap is nooit onvoorwaardelijk”.
Kortom: je werpt allerlei blokkades op. Blokkades om verbinding met mensen aan te gaan, om liefde toe te laten, om een kijkje te nemen buiten je comfortzone of om te zien wat de wereld je ongeacht jouw verleden te bieden heeft.
Van vertrouwensbreuken kun je ook veel leren. Je kunt een leuk leven leiden ondanks wat je is overkomen. Dat lukt vooral als je verder durft te kijken dan de boosheid en verwijten.
Eerst even dit: 99% vertrouwen is geen vertrouwen
Iets wat we vaak horen, is “Ik geloof echt wel dat het gaat lukken. Alleen…”. Maar daar gaat het mis. Heel veel vertrouwen is geen vertrouwen. Als je ergens 99% in gelooft en daarnaast een klein beetje angst voelt, dan is van vertrouwen geen sprake.
Vertrouwen gaat over dingen weten, niet over dingen geloven. Dus niet “Ik geloof dat ik het wel kan” (en dat hoop ik nu te bewijzen). Maar wel “Ik weet dat dit gaat lukken”.
Waar dat verschil hem in zit? Als je gelooft dat je iets bent (bijvoorbeeld een Olympische medaillewinnaar of een hardwerkende salesmanager), dan moet je hard werken om dat te blijven. Om jezelf steeds in die overtuiging te kunnen sterken. Wanneer je wéét dat je het bent, dan werkt het anders. Dan hoef je er niet zo hard aan te trekken. Je vertrouwt erop dat wat er ook gebeurt jij iets of iemand bent. David noemt dat ook wel “het intuïtieve weten”.
Vind jij het lastig om te bedenken wat je wil in het leven?
Dan is dit echt iets voor jou.
Ons gloednieuwe webinar waarin je eindelijk helderheid krijgt over waarom je hier bent en wat je hier te doen hebt. Meld je snel even aan (=GRATIS) en ontdek alles over hoe je focus en richting vindt in je leven.
Wat helpt als je vertrouwen beschadigd is?
Hoe kun je vertrouwen herstellen als jouw vertrouwen beschadigd is geraakt? Besef sowieso dat dat niet van de ene op de andere dag gaat. Maar deze 3 dingen helpen je om je vertrouwen stap voor stap terug te krijgen.
1. Leer te vergeven
Vergeef sowieso jezelf. Stop met jezelf “naïef” of “dom” noemen vanwege dingen die je achteraf anders had gedaan. Fouten zijn je opstap naar wijze levenslessen. Je hebt keuzes gemaakt op basis van wat jou op dat moment het beste leek. Vergeef jezelf voor hoe je toen dacht, en wees trots op hoe je er nu anders naar kunt kijken.
Vergeef daarnaast de ander. Dat betekent niet dat je de daden van de ander goedkeurt of dat je het opeens helemaal prima vindt dat je partner is vreemdgegaan. Nee! Je vergeeft iemand om het voor jezelf lichter te maken. Vergeven betekent besluiten dat je jouw leven en jouw toekomstige kansen niet meer koppelt aan wat iemand je heeft aangedaan. Of zoals Oprah Winfrey het verwoordt:
“Vergeven is het opgeven van de hoop dat het verleden anders geweest kon zijn.”
Door de ander en jezelf te vergeven, stop je met vasthouden aan het verleden. Het verleden is al gebeurd, dus er valt weinig aan te veranderen. Door die gebeurtenissen te vergeven, hebben ze minder impact op je huidige leven. Vergeven is nodig om te herstellen van de gebeurtenis en om je beschadigde vertrouwen te herstellen.
Tip: beluister hieronder ook onze podcast over jezelf of iemand anders vergeven. Daarin delen we nog meer waardevolle tips en inzichten.
2. Oefen met geduldig zijn
Een van Davids bekende uitspraken is “100% vertrouwen vraagt om 100% geduld”. Vertrouwen hebben betekent ook dat je kunt loslaten of en wanneer iets moet gebeuren. Het maakt je niet uit of en wanneer iets komt. Jij gaat ervan uit dat het ooit komt, en bent oké met niet precies weten hoe en wat.
Stel: jij vertrouwt erop dat er weer liefde in je leven komt. Dan is het belangrijk dat je er geen harde eisen aan verbindt, zoals “Binnen een jaar moet ik een relatie hebben” of “Ik vertrouw pas op mezelf als het me lukt om…”.
Laat los hoe iets precies moet gebeuren. Door geduldig af te wachten hoe dingen op je pad komen en wanneer dat gebeurt, wordt je leven lichter. Bovendien kun je zomaar positief verrast worden door de mooie onverwachte dingen die dan opeens gebeuren.
Misschien komt die relatie pas over vijf jaar, maar maak je tijdens je single tijd wel te gekke reizen die je anders niet had gemaakt. Ook mooi! En als je wéét dat jij goed genoeg bent, dan hoef je niet hard op zoek te gaan naar die perfecte functie om dat te bewijzen. Dan kun je afwachten welke mooie werkkansen je voorbij ziet komen. Je ego en bewijsdrang zitten je dan niet steeds in de weg.
3. Wees dankbaar voor wat er is
Dat klinkt misschien raar. Hoe kun je nu dankbaar zijn voor nare situaties als een relatiebreuk of die keer dat je op een vervelende manier bij een werkgever wegging? Maar echt, dankbaarheid helpt je om los te komen van je oordelen over de situatie en er anders naar te kijken.
Ja, het is naar wat je is overkomen. Maar misschien is het op een bepaalde manier ook leerzaam. Kun je van die vertrouwensbreuk in je vriendschap bijvoorbeeld leren om beter grenzen aan te geven? Of kun je die crisis in je relatie zien als je ticket naar groei en erover in gesprek gaan om er sterker uit te komen? Leert die ervaring op het werk je misschien wat wel en niet bij je past en vormt het wellicht de aanzet om een andere richting in te slaan?
Vertrouw erop dat elke crisis een hoger plan kan hebben. Elke situatie kan behulpzaam zijn. Al is het maar omdat je er iets van leert. Zo bekeken is alles wat je op je pad komt, iets om dankbaar voor te zijn.
Nee hoor, je hoeft niet direct na die rot-ervaring te denken “Dank je wel, wat fijn!”. Baal ervan, zit erover in, huil en praat erover. Maar kijk of je er na een tijdje anders naar kunt kijken. Schuilt er, los van de wrok en frustratie, ook iets leerzaams in die ervaring?
Wil jij voluit leven met 100% vertrouwen?
Vind jij het lastig om het vertrouwen terug te krijgen? Merk je dat je veel last hebt van vroegere gebeurtenissen, mensen die je gekwetst hebben of negatieve overtuigingen over jezelf? Gun jezelf de kans om weer voluit te leven.
Ben je nieuwsgierig wat het leven jou nog meer te bieden heeft als je er écht met 100% vertrouwen in staat? Leer bij Miracle Roadmap hoe je dat vertrouwen terug krijgt. In dit 16-weekse programma ga je aan de slag om een nieuwe manier van kijken, voelen, denken en vertrouwen te ontwikkelen. Want je hébt invloed op jouw leven. Ben jij klaar om de sprong te wagen?
Schrijf je in voor de interesselijst voor Miracle Roadmap. En we mailen je als eerste zodra de deuren opengaan, je krijgt dan ook direct de allerbeste prijs.